Vlada RS podržala plan izgradnje Koridora 5c

Društvo

Vlada Republike Srpske je danas podržala realizaciju projekta “Izgradnja auto-puta na Koridoru `Pet ce` kroz Republiku Srpsku, od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša/entitetske granice na jugu”.

 

Prema planovima Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, auto-put na Koridoru “pet ce” gradiće se u četiri faze.

 

Prva faza predviđa gradnju dionice od petlje Johovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/, ukupne dužine oko šest kilometara, dok druga faza je od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša/entitetske granice na jugu, ukupne dužine oko šest kilometara.

 

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 23 kilometra.

 

“Radovi na ovim dionicama biće pokrenuti u naredne tri godine. Plan je da se izgradnja faza jedan i dva finansira iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, a druge dionice /faze tri i četiri/ iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke /EIB/, a u toku su pregovori sa potencijalnim kineskim partnerima o drugim modelima finansiranja”, navodi se u saopštenju.

 

Kako se naglašava, ukupna cijena izgradnje auto-puta na Koridoru “Pet ce” u Republici Srpskoj, procijenjena je na više od 500 miliona evra /bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje/.

 

Tender za prvu dionicu od petlje Johovac do petlje Rudanka /Kostajnica/ je završen i početak radova se očekuje tokom ove godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *