Banjaluka: Hladna plastika umjesto farbe na ulicama

Društvo

Po prvi put, horizontalna saobraćajna signalizacija na gradskim saobraćajnicama biće obilježavana tzv. hladnom plastikom umjesto boje, u nastojanju da se eliminiše često prefarbavanje ulica, najavljeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

 

Ovo je pilot projekat i biće realizovan u aprilu u Aleji Svetog Save, na dijelu od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Gundulićeve ulice. Trenutno se provodi javna nabavka za izbor izvođača ovog posla.

 

Kako su naveli u nadležnom odjeljenju, početkom aprila počeće radovi obilježavanja horizontalne saobraćajne signalizacije.

 

-Novitet je da će se po prvi put u Banjoj Luci umjesto boje postavljati hladna plastika. Radi se o pilot projektu, na osnovu kojega će se donijeti eventualna konačna odluka da se u narednom periodu u svim važnijim, odnosno opterećenijim saobraćajnicama na području grada, umjesto nanošenja boje prskanjem, ugrađuje hladna plastika – istakli su iz resornog odjeljenja.

 

Kako su pojasnili, hladna plastika je višekomponentni materijal koji se koristi za trajno obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, čiji vijek trajanja na kolovozu iznosi najmanje pet do šest godina.

 

Ova vrsta signalizacije je uočljiva tokom cijelog dana i noći, pri svim uslovima osvjetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, pa se očekuje da će doprinijeti povećanju bezbjednosti saobraćaja. Prema specifikaciji, ovaj materijal je izuzetno otporan na spoljnje uticaje i ne mogu ga razgraditi ni naftni derivati ni so za posipanje ulica.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *