Banjaluka: Umjesto kišobrana iznad Gospodske pozitivne poruke

Društvo

Za Dan grada omiljeno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, trebala bi krasiti nova instalacija, a ovaj put ona bi trebala sadržavati citate iz djela naših pisaca i pjesnika.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno najavio da će u sklopu manifestacija koje su planirane za vrijeme održavanja „Proljeća u Banjaluci“ ovo omiljeno šetalište dobiti i novi izgled.

 

Kako je tom prilikom objasnio, cilj je da se u grad privuče što više posjetilaca, ali i da se Banjaluka učini prijatnijim za njene građane.

 

Iako nije želio da iznese detalje, kako nezvanično saznaje Srpskainfo, ovaj put bi to mogla biti instalacija koja će prenositi pozitivne poruke.

 

– Planiramo da na mrežu koja se nalazi iznad Gospodske ulice postavimo slova, pojedine riječi, cijele citate ili pojedine dijelove fraza iz djela naših pisaca i pjesnika. Trenutno pokušavamo pronaći materijal na koji se jedna takva poruka može prenijeti i koji je dovoljno lagan da se postavi na mrežu – rekao je dobro obaviješten izvor.

 

Kazao je da ukoliko sve bude išlo kako je planirano ova nova instalacija bi trebala biti postavljena iznad Gospodske ulice dan ili dva prije 22. aprila, kada se proslavlja Dan grada Banjaluka.

 

Aktuelna administacija je od pruzimanja vlasti uvela praksu da u skladu s praznicima ili pojedinim događanjima u gradu ukrašavaju ovo gradsko šetalište, koje je jedno od prepoznatljivih simbola Banjaluke.

 

Prošle godine, kao priprema za proslavu Dana grada, Gospodska ulica je bila ukrašena sa 174 kišobrana različitih boja. Zamisao Grada je bila da se, po uzoru na druge evropske gradove, postavi atraktivna instalacija koja podsjeća na proljeće i cvjetne aleje u Banjaluci. Ujedno je cilj bio da se napravi i hladovina za šetače u toplim danima.

 

Za novogodišnje praznike ovo šetalište je takođe dobilo novi izgled. Hiljade sitnih lampica koje daju utisak zvjezdanog neba bilo je postavljeno iznad Gospodske ulice i sugrađani, ali i svi posjetioci su u večernjim satima mogli uživati u predivnom svjetlosnom efektu.

 

U februaru, danu prije Valentinova, iznad šetalista su bili postavljeni crveni baloni. Crvena srca u centru grada unijela su tračak romantike u vazduh, a mnogobrojni oduševljeni građani odlučili su da naprave selfi te na ovaj način ovjekovječe Dan zaljubljenih.

 

Slično je bilo i sa prethodnim akcijama; i one su bile dobrodošle i veoma poželjne kulise za fotografisanje.

 

Program „Proljeća u Banjaluci“

 

Više od stotinu atraktivnih sadržaja pripremljeno je za program
manifestacije „Proljeće u Banjaluci“, koje obuhvata period od 8. aprila do 15. juna. Jedna od važnih novina ovogodišnje manifestacije je i to što će u Banjaluku, po prvi put, čarter letom dolaziti turisti iz Beograda, i to u organizovanim videknd turama.

 

Ugovoren je niz koncerata poznatih muzičara kao što su Zdravko Čolić, Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Kemal Gekić, Saša Matić, Merima Njegomir, „One tri“ i nekoliko džez koncerata. Održaće se takođe drugi Festival cvijeća te nekoliko manifestacija za mlade, kao i digitalna konferencija „Konverzija“, ali i prva konferencija di-džejeva.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *