U Banjaluci obilježen Dan podrške oboljelima od epilepsije

Društvo

U utorak 26. marta na Trgu Krajine u Banjaluci obilježen je međunarodni Dan podrške oboljelima od epilepsije “Ljubičasti dan”, u organizaciji Udruženja oboljelih od epilepsije RS.

 

“Ljubičasti dan” ili “Purple day” obilježava se na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta, a osnovan je 2008. godine na inicijativu djevojčice Megan Kasidi, njenih roditelja i Udruženja za epilepsiju iz Kanade.

 

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti u neurologiji, koji predstavlja povremeni i najčešće kratkotrajni poremećaj funkcije kore mozga. Ova izrazito teška i široko rasprostranjena bolest uključuje bilo koje stanje kod kojeg postoje ponavljane epizode napada, tokom kojih može doći do djelimičnog ili potpunog gubitka svijesti, neuobičajenih pokreta vilice, ukočenosti i poremećaja govora, grčenja mišića, kao i do gubitka osjećaja, autoimunih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija.

 

Danas u svijetu od epilepsije boluje oko 50 miliona ljudi, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS u Srpskoj je oko 6.000 oboljelih od epilepsije, što je veoma značajan broj oboljelih koji se svakodnevno susreću sa strahovima, stigmom i raznim drugim problemima.

 

Jelena Borić, predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS u osnivanju, rekla je prisutnim novinarima na Trgu Krajine da je inicijativa za osnivanje ovog udruženja pokrenuta od strane roditelja djece oboljele od epilepsije, kao i samih oboljelih i njihovih članova porodica.

 

“Udruženje pokrećemo radi podizanja svijesti o oboljelima od epilepsije, kao i smanjenja stigmatizacije oboljelih od ove bolesti. Cilj našeg udruženja je da se poboljša život oboljelih, kao i njihovo uključivanje u sve životne i društvene tokove. Broj oboljelih u RS je veliki, a bolest je takva da mnogi pacijenti ne žele o tome da govore, iako imaju velikih problema što se tiče vrtića, škole, zaposlenja i ostalih društvenih tokova. Ovom prilikom pozivam sve oboljele da nam se pridruže.

 

Za ovo obilježavanje ovog dana smo dobili podršku od Ministarstva zdravlja RS, kao i od Univerzitetsko-kliničkog centra RS, a povodom toga stavljaćemo ljubičasta sandučad na odjele neurologije i dječije neuro-pedijatrije na UKC RS. Veliku podršku za obilježavanje ovog dana dala nam je i asocijacija XY koja se bavi projektom mentalnog zdravlja u BiH, kao i Grad Banjaluka”, kaže Jelena Borić.

 

Jedan od inicijatora za osnivanje ovog Udruženja je Vlade Simović, koji je roditelj djeteta oboljelog od epilepsije.

 

“Moje dijete ima 10 godina, hvala Bogu već godinu dana nema napade, a prvi epileptički napad je imala sa pet godina. Moram da priznam da smo ogroman dio znanja koje smo stekli o epilepsiji prikupili pretraživanjem na internetu, traženjem mišljenja u Beogradu, Zagrebu, itd. Zato bih jako volio kada bi svi oni koji se susreću po prvi put sa epilepsijom imali jedno mjesto u RS na kojem bi mogli da se adekvatno informišu i edukuju o ovoj bolesti koja nije ni malo jednostavna. Jako je bitno da mi kao društvo i vi zaposlenici u medijima pokušamo da edukujemo ljude na ispravan način, kako bi oni imali drugačiji stav i odnos prema epilepsiji”, kaže Simović.

 

“Susretala sam se sa stigmom i diskriminacijom kako na poslu, tako i u privatnim odnosima. Progovorimo o tome, ovo nije mračni srednji vijek i nad nama ne treba da bude vršen egzorcizam, u nama nisu đavoli, mi smo ljudi od krvi i mesa, naučite kako da nam pomognete kada imamo napad”, poručila je Jelena Opačić, članica udruženja, koja je prvi epi napad imala prije pet godina nakon traumatičnog događaja koji je doživjela.

 

Svi zainteresovani za dodatne informacije ili učlanjenje u Udruženje oboljelih od epilepsije RS to mogu da učine putem emaila epilepsija.republikasrpska@gmail.com, kao i preko ljubičastih sandučića koji će uskoro biti postavljeni na odjelima neurologije i dječije neuro-pedijatrije UKC RS u Banjaluci.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *