TRAŽI SE RADNIK VIŠE
Na Sajmu zapošljavanja u Banjaluci ogroman interes za Sloveniju

Društvo

Posjeta sajmu je bila ogromna, kao i želja za odlaskom iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Razlozi odlaska poznati – male plate i loši uslovi života.

 

Na sajmu zapošljavanja u Banjaluci, koji je organizovao portal MojeDelo.com radnike traže 22 kompanije iz Slovenije.

Slovenački poslodavci koji već godinama zapošljavaju radnike sa ovih prostora, kažu da su zadovoljni ovdašnjom radnom snagom. Plate za deficitarna zanimanja kreću se od 900 do 1 200 evra, a treba im veliki broj radnika.

 

Mesari, zavarivači, bravari, tokari, mašinski inženjeri, mesari, elektrotehničari, ugostitelji, IT stručnjaci, vozači.., samo su neka od 150 zanimanja koje slovenske firme nude na sajmu zapošljavanja.

 

 

-Mi smo došli tu da potražimo radnike, mesare i radnike u našoj industriji, bavimo se sa specijalnom obradom divljeg mesa i najveći smo u tom dijelu evrope za taj posao sa divljači i tu smo da pronađemo dobre radnike, kaže Tomaž Šlibar, tehnički direktor firme „Nimrod“.

 

Posjeta sajmu je bila ogromna, kao i želja za odlaskom ir Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Razlozi odlaska poznati: male plate i loši uslovi života.

 

 

-Očekujemo da ćemo naći nekakav posao pošto je u Bosni teško naći bilo kakav posao, a i onaj posao koji radimo nije plaćen, niti ima života ovdje. Mi smo došli iz Novog Grada, dolje je stvarno katastrofa skoro polovina Novljana je već otišlo iz grada, kaže jedan od posjetilaca sajma.

 

Organizatori sajma hvale radnu snagu iz Bosne i Hercegovine, ističući da su radnici vješti i spremni da uče i napreduju.

 

 

-Nama radna snaga treba, dosta je još za sad ima, ali kao to sam rekla deficitarna zanimanja su tu u pitanju naši su otišli za austriju i njemačku, tako da se slovenija sad otvara i drugim državama bivše Jugoslavije, kaže Špela Jeruc, jedan od organizatora Sajma zapošljavanja.

 

Slovenija jedina od republika bivše Jugoslavije ima prosječnu neto platu veću od 1000 eura i u stalnoj je potrazi za radnicima. Geografska blizina, istorijske veze i bolji uslovi življenja u ovoj zemlji EU čine je privlačnom za mlade ljude iz BiH. Po nekim procjenama, slovenski poslodavci ove godine mogli bi da zaposle oko 5 000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *