Za rješavanje izbjegličkih pitanja 6,3 miliona KM

Društvo

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 14. sjednici održanoj u Banjaluci, Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2019. godinu, kojim se raspoređuju sredstva u iznosu od 6,3 miliona KM.

 

Programom je predviđena pomoć obnovi stambenih jedinica, infrastrukture, komunalnih i vjerskih objekata, obezbjeđenju svih vidova alternativnog smještaja, zdravstvenog osiguranja za porodice izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, ako nisu osigurane po nekom drugom osnovu, navodi se u saopštenju Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

 

Predviđeno je pružanje pomoći ekonomskoj podršci u procesu integracije, odnosno reintegracije, realizaciji zajedničkih projekata udruživanjem sredstava u Fond za povratak BiH i podršci mjerama migracione politike.

 

Sredstva se raspoređuju po jedinicama lokalne samouprave za interno raseljena lica, kao i za povratak u Srpsku i Federaciju BiH (FBiH).

 

Osnovni cilj utvrđen Programom je omogućavanje ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih i povratnika iz Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, Revidirane Strategije za njegovo sprovođenje i prava utvrđena Zakonom o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u Republiku Srpsku.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *