Podrška Bihaću u rješavanju migrantske krize

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, zajedno sa još 12 načelnika opština i gradonačelnika iz BiH, potpisao je danas u Bihaću izjavu podrške ovom gradu u smislu moralne i prijateljske pomoći pri rješavanju migrantske krize i pratećih pojava sa kojima se susreću građani i institucije Bihaća.

 

Ovaj događaj organizovan je u okviru akcije „Pomozimo Bihaću“, s ciljem da se pruži podrška Bihaću u kontekstu migrantske krize, koja se dešava godinu dana.

 

-Bihaću je potrebna pomoć, i ovdje se ne radi ni o kakvoj materijalnoj pomoći nego o tome da jedni drugima pružamo ruke prijateljstva kada nam je najteže, što smo i do sada radili i da svi zajedno iz Bihaća pošaljemo poruku da je ovo nešto sa čime se nijedna lokalna zajednica ne može nositi, pa tako ni mi – kazao je Fazlić. On je naglasio da migrantska kriza duboko utiče na život građana Bihaća i da je ovo kriza koja može da postane još veća, ukoliko nadležne institucije na nivou BiH ne preduzmu adekvatne mjere.

 

Gradonačelnik Radojičić kazao je da su danas u Bihaću predstavnici više lokalnih zajednica iz BiH kako bi podržali građane Bihaća i gradske vlasti sa izazovom sa kojim se oni susreću već duže vrijeme.

 

-To je problem takvih razmjera sa kojim se sama lokalna zajednica ne može da izbori. Svaka od lokalnih zajednica može da se suoči sa ovim problemom s obzirom na to da sve procjene govore o tome da su globalna kretanja i velike migracije na kojima je naša zemlja na ruti. I u svakoj od naših opština ili gradova može da se pojavi slična kriza i sa te strane možemo, nažalost, naučiti kako treba reagovati od strane lokalne zajednice – rekao je Radojičić.

Kako je naglasio, kriza ima višestruku dimenziju.

 

-Jedna je humanitarna, druga je bezbjednosna jer je desetine ljudi u kretanju, a tu su i zdravstvena i epidemiološka. U svakom slučaju, to je jedan kompleksan problem sa kojim nijedna lokalna zajednica, pa ni Bihać, ne treba da se suočava sam – naveo je Radojičić.

 

On je naglasio da je Banja Luka prijatelj i partner grada Bihaća.

 

-Ovdje smo bili i prošle godine, jer je Bihać naš mlađi partner u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine i radovaćemo se svakom novom projektu u kojem će naši gradovi da šalju pozitivne poruke i daju pozitivne primjere, ne samo u vezi sa ovom krizom zbog koje smo ovdje – zaključio je Radojičić.

 

I načelnik sarajevske opštine Centar Nedžad Ajnadžić istakao je da je migrantska kriza veoma složen problem, u kojem treba potpuni angažman svih nivoa vlasti u BiH. -Razumijem da ovaj problem ne može riješiti sam Grad Bihać i zbog toga svoje potencijale stavljamo na raspolaganje – kazao je on.

 

Poslije potpisivanja izjave, načelnici i gradonačelnici su posjetili migrantski kamp u tom gradu.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *