Tomića sud vraća na mjesto direktora RUIP

Društvo

Vlada Republike Srpske razriješila je prošle godine direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Predraga Tomića navodeći da to radi na njegov lični zahtjev.

 

Međutim, Okružni sud Banjaluka je poništio smjenu, tražeći za Tomića vraćanje na mjesto direktora, objavio je Capital.

 

Okružni sud Banjaluka presudio je 20. marta ove godine u korist Predraga Tomića, koji je tužio Vladu Srpske zbog razrješenja sa mjesta direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove – Inspektorat RS.

 

Vlada je Tomića razriješila 8. maja 2018, a u obrazloženju presude navodi se da se Tomić razrješava na lični zahtjev.

 

Tomić je naveo da nikada nije podnio pisanu ostavku Vladi, te da smatra da je njegov potpis zloupotrijebljen na način što je umetnut tekst na blanko papir sa njegovim potpisom, a koji je iskorišten na njegovu štetu!

 

– Tužilac dodaje da navedena ostavka, na osnovu koje je donesen osporeni akt, nije priložena uz isti akt, niti se zna zvaničan broj protokola pod kojim je zavedena predmetna ostavka, kao i datum kada je ostavka potpisana i upućena Vladi na razmatranje – navedeno je u obrazloženju presude.

 

Nema pisanog traga

 

Tomić je, naime, „neoficijelno“ imao informacije da bi mogao biti razriješen dužnosti na način da će se njegova navodna ostavka prihvatiti, zbog čega je pisao Vladi da se u Inspektoratu pronijela netačna informacija da je podnio ostavku.

 

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. godine.

 

Iz Vlade su na navode Tomića odgovorili da je Generalnom sekretarijatu Vlade RS 10. maja 2018. na usmeni zahtjev, a putem elektronske pošte, dostavljen prijedlog rješenja kojim se Tomić razrješava dužnosti direktora Inspektorata, kao i prijedlog rješenja o postavljanju Danijele Batar za vršioca dužnosti direktora na 90 dana, te da je to „ustaljena praksa u komunikaciji“.

 

Vlada je naknadno priznala da, prema izjašnjenju Republičke uprave za inspekcijske poslove, ne postoji pisana ostavka Tomića.

 

Šta kaže zakon?

 

Sud je utvrdio da je Vlada, iako nije postojala pisana ostavka, u svom rješenju o razrješenju Tomića navela da je on podnio pisanu ostavku na funkciju direktora!

 

– Prema ocjeni suda, osporeni akt nije zakonit i pravilan – istaknuto je u presudi.

 

Sud je naglasio da se iz spisa ne može utvrditi da je Tomić podnio pisanu ostavku, a zakonom je propisano da Vlada državne službenike razrješava, između ostalog, i na osnovu podnesene pismene ostavke, a ne na osnovu usmene izjave. Sud je zaključio da je tužba osnovana.

 

Tomić je na osnovu presude Okružnog suda Banjaluka kojom je poništeno rješenje o njegovom razrješenju sa mjesta direktora Inspektorata, zatražio povrat na mjesto direktora.

 

Raspoređen u Zvornik

Tomić je danas za Capital rekao da čeka odgovor Vlade na presudu.

 

– Ja ne znam šta je bilo na Vladi, kakav dokument i kako su došli do njega, kada su me smijenili. Znam da sam ih obavijestio da neću dati ostavku, a oni imaju zakonske mogućnosti kako se neko razrješava. Presuda je izvršna, mogu povesti reviziju procesa, ali to ne odgađa izvršenje – rekao je Tomić.

 

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata Danijela Batar je Tomića rasporedila u kancelariju u Zvorniku, kojoj je nadležno bijeljinsko odjeljenje Inspektorata.

 

To se desilo prije donošenja sudske presude i Tomić ne želi da komentariše da li premještaj ima veze s sudskim procesom.

 

Vlada RS je Danijeli Batar po treći put produžila status vršioca dužnosti direktora na 90 dana.

 

Capital.ba

 

 

Tagged

1 thought on “Tomića sud vraća na mjesto direktora RUIP

  1. Tomić je u mom predmetu zloupotrijebio službeni položaj direktora i to za karton viskija. Podnio sam krivičnu prijavu zbog a poslije saznao da je to učinio pod dejstvom alkohola. Tokom radnog vremena na radnom mjestu direktora sam ga viđao pijanog sa flašom na stolu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *