Radnici “Arselor Mitala” Zenica traže isplatu plata i ostavku direktora

Društvo

Radnici kompanije Arselor Mital Mittal Zenica danas su se okupili ispred zgrade kompanije gdje su naoružani transparentima upravi kompanije poručili da žele isplatu plaća koje im kasne te zatražili ostavku generalnog direktora Biju Naira.

 

Štrajk je održan u periodu između dvije smjene bez obustave rada, a predsjednik Sindikata radnika ArselorMitala Zenica Zuhdija Kapetanović je rekao kako nije isključeno da će obustava rada uslijediti narednih mjeseci ako im budu ponovo kasnile plaće, prenosi Klix.

 

Radnici Arselor Mitala okupili su se danas na mirnom protestu ispred zgrade uprave zbog kašnjenja plaće za mart te su demantovali navode kompanije da je ovo prvo kašnjenje plaća ikada.

 

– Ne prihvatamo razloge koje kompanija navodi za kašnjenje plata već smatramo da se razlog krije u osveti generalnog direktora zbog toga što smo prošle godine izganjali povećanje plata i regres. Svoju osvetu je pokazao i u februaru kada je dijelio stimulacije menadžerima, a ne radnicima koji proizvode i ostvaruju profit – kazao je Kapetanović.

 

Dodao je da razlozi o problemima izvoza nisu utemeljeni jer kako kaže svakodnevno iz kompanije izađe blizu 100 kamiona koji su unaprijed plaćeni. Prema njihovoj računici, kompanija Aselor Mittal Zenica za samo dva dana zaradi pet miliona KM što je dovoljno za uplate doprinosa i plata.

 

Podršku radnicima danas su dali i predstavnici Sindikata metalaca FBiH, a predsjednik sindikata Bajro Melez je kazao da ovo nikada nisu očekivali.

 

– Nešto se debelo krije iza ovoga. Razgovarao sam s određenim strukturama vlasti, u ponedjeljak imamo kongres sindikata metalaca BiH gdje ćemo jasno poručiti svima u BiH da nema više prevara radnika u ovom sektoru – izjavio je Melez.

 

Čestitke radnicima na borbi za svoja prava uputio je i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

– Čestitam vam jer ste se odmah krenuli boriti za svoja prava. Pokazali ste da znate i umijete stajati iza svog sindikata. Poslodavac se nikada neće na povećan profit sjetiti povećati plaće, ali kada su problemi, uvijek ide preko leđa radnika. Nastavite se boriti, svi smo uz vas – kazao je Šatorović.

 

Radnici Arselor Mitala Zenica i sutra će se okupiti ispred uprave kompanije gdje će ponovo od 15 do 16 sati održati mirne proteste, sve do isplate plata i doprinosa.

 

Klix

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *