Sandić: Dobra dinamika na gradilištu Istočnog tranzita

Društvo

Izgradnja nove dionice Istočnog tranzita, na potezu od pravoslavne crkve do stadiona FK „Naprijed“, za sada teče odličnom dinamikom, izjavio je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

 

Prema njegovim riječima, od 1. aprila, kad su počeli radovi, pa do danas, buduća saobraćajnica je u potpunosti trasirana, a trenutno građevinci izrađuju betonske potporne zidove.

 

Gradnja ove nove dionice, vrijedne 1,5 miliona KM, odvija se u okviru velikog investicionog ciklusa pod nazivom „Banja Luka se gradi“. Grad je finansirao rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, te obezbijedio sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije, kao i zacjevljenje Đurđevačkog potoka. Sa druge strane, „Putevi RS“ će finansirati izgradnju kolovoza.

 

– Nakon što završimo Istočni tranzit i novi most na lokaciji Zelenog, ta poveznica će dobiti puni smisao i osjetiće se značajno saobraćajno rasterećenje u gradu – naglasio je Sandić.

 

Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmjeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro. Izvođač radova, preduzeće „Kozaraputevi“, u obavezi je da ovu dionicu Istočnog tranzita izgradi za 180 dana.

 

Prema projektu, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalemegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita i rehabilitacije postojećeg kolovoza u dužini od 185 metara.

 

Uporedo s tim, u ovoj godini trebalo bi da budu izgrađene biciklističke i pješačke staze uz dionicu Istočnog tranzita, koja je sagrađena prošle godine. Pored toga, biciklistička i pješačka staza biže izgrađena i kroz drvored koji vodi od „Eurobenc pumpe“ do Rebrovačke crkve. Time će se dobiti tzv. istočna biciklistička staza, koja će se protezati sve do Trapista.

 

Projekt Istočnog tranzita počeo je prošle godine izgradnjom dionice od „As marketa“ do Krfske ulice, nakon više od 30 godina čekanja i blokade zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *