Povećanje opšteg boda za obračun penzija u FBiH

Društvo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici dala saglasnost inicijativi Zavoda PIO/MIO FBiH za usklađenu novu i veću vrijednost opšteg boda za obračun penzija u 2019. godini u visini od 14,50 KM, koji će biti primjenjivan za sve koji u FBiH budu penzionisani u ovoj godini, potvrdio je za Avaz ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

 

Ova vrijednost je izračunata na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je prosječna bruto plata u 2018. godini povećana za 3,6 odsto, a usklađivanje se vrši jednom godišnje.

 

On je najavio da će se uskoro na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH naći
usklađivanje penzija, koje se vrši u skladu sa porastom 50 odsto potrošačkih cijena, što će doprinijeti povećanju penzija za oko 3,3 odsto.

 

Drljača je za Avaz potvrdio da je na današnjoj sjednici Redžep Salić imenovan za novog direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, Adis Ramić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin”, te Branko Stanić za direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba “Bakovići”.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *