Međed: Neće se ponoviti scenario sa poplavama iz 2014.

Društvo

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je danas u Kostajnici da se neće ponoviti scenario sa poplavama iz 2014. godine imajući u vidu da su manje količine padavina, te naglasio da ova služba kontinuirano prati stanje na terenu i spremna je u svakom trenutku da interveniše.

 

Međed je rekao da su sve jedinice Civilne zaštite u stanje pripravnosti stavljene još prije nekoliko dana.

 

“Na osnovu informacija koje smo dobili od relevantnih republičkih institucija kao što su Hidrometeorološki zavod i Institut za hidrologiju, ne bi trebalo doći do scenarija iz 2014. godine. Riječ je o puno, puno manjim količinama padavina”, istakao je Međed na sastanku sa načelnicima opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica o opasnosti od poplava usljed obilnih padavina u sjeverozapadnom dijelu Srpske.

 

Međed je naglasio da treba uvažiti i da su ove padavine specifične jer obuhvataju sjeverozapadni dio Republike Srpske, dok će u drugim krajevima Srpske padavine biti manje.

 

On je rekao da, ukoliko dođe do takve situacije, Civilna zaštita Srpske je spremnija što se tiče ljudskog faktora.

 

“I ako bi se takva situacija ponovila u nekom budućem vremenu, mnogo kvalitetnije bismo se odbranili od poplava”, rekao je Međed novinarima.

 

Međed je dodao da je Civilna zaštita Republike Srpske u srijedu, 8. maja, upozorila načelnike i gradonačelnike na obilne padavine koje su zahvatile područje Srpske sa posebnim akcentom na sjeverozapadni dio.

 

On je dodao da je današnji sastanak održan da bi uviđeli šta je urađeno u ove tri lokalne zajednice s obzirom na to da su, na neki način, na udaru i da se očekuju veće količine padavina u slivu rijeke Une, a nakon toga i slivu rijeke Save.

 

Međed je naveo da su tražili da vide šta je urađeno na osnovu plana zaštite od poplava koji je Vlada Srpske usvojila u februaru.

 

“Podsjećam da su lokalne zajednice bile dužne da prilagode svoje lokalne planove ovom planu u kojem je tačno predviđeno koji subjekti treba da se uključe u odbranu od poplava kada je riječ o zaštiti ljudi i dobara”, rekao je Međed.

 

Međed je rekao da je sinoć u Prijedoru, Čelincu i Novom Gradu došlo do plavljenja bujičnih voda, koje su sada u stagnaciji, te da je u toku sanacija poplavljenih područja u Novom Gradu i Prijedoru, dok su u novogradskom naselju Vidorija podrumi još pod vodom.

 

“Naše specijalne spasilačke jedinice nalaze se na raspolaganju načelnicima opština i zavisno od njihovih potreba i zahtjeva mi smo spremni da intervenišemo. Raduje i to da su načelnici ovo shvatili ozbiljno, a sve informacije koje su danas iznesene biće prenesene na sjednici proširenog štaba Republičkog štaba Civilne zaštite u 14.00 časova”, rekao je Međed.

 

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da se rijeka Una u Kostajnici izlila u polja, ali da je još pod kontrolom, dok je bujična rječica Strigova poplavila dolinu u selu Mrakodol i prouzrokovala štetu na usjevima.

 

Bundalo je istakao da je u proteklom periodu regulisan potok Tavija koji bi, da nije urađena regulacija i betoniranje korita, poplavio pola opštine.

 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je trenutno stanje u toj lokalnoj zajednici mnogo bolje nego juče kada je u popodnevnim časovima počela intenzivna kiša i u nekoliko naselja porasli bujični potoci i rječice, koji su poplavili desetak objekata, ali je došlo do povlačenja vode.

 

“Ono što nas sada brine to je porast rijeka Une i Sane. Padavine su i dalje intenzivne i vjerujemo da će večeras biti određenih opasnosti vezanih za cjelokupnu situaciju”, rekao je Drljača.

 

Drljača je naglasio da se odbrana Novog Grada realizuje prepumpnim stanicama “Grad” i “Prekosanje” koje su uključene jutros oko 7.00 časova.

 

“Još nismo došli do nivoa kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava, a to je vodostaj od 450 centimetara”, rekao je Drljača.

 

On je istakao da je 2014. godina bila upozorenje kako treba da se brani od poplava.

 

“Da li smo od tada do danas dovoljno učinili – sigurno nismo. Tada se govorilo o stogodišnjim vodama, ali vidimo da poslije četiri-pet godina opet imamo visoke vodostaje. Svi sistemi koji su korišteni tada, a koriste se i sada za odbranu od poplava, projektovani su za mnogo niže vodostaje nego što je to bilo 2014. godine”, upozorio je Drljača.

 

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici stanje još pod kontrolom, ali se, s obzirom na najavljene padavine, maksimalan vodostaj u ovoj opštini može očekivati sa petka na subotu.

 

“Imamo stalnu komunikaciju sa Vladom Republike Srpske i ponuđena nam je pomoć. Dio nasipa koji je ostao nezavršen, sada se radi na intervenciju predsjednika Vlade Srpske /Radovana Viškovića/”, rekao je Reljić.

 

Reljić je naveo da su velike rijeke, Sava i Una, u koritima i nemaju veliku tendenciju rasta, ali da problema ima sa manjim rječicama kao što su Mlječanica i Moštanica.

 

“I njihova tendencija rasta sada je usporena, tako da u Kozarskoj Dubici za sada imamo stabilnu situaciju i nemamo poplavljenih objekata”, rekao je Reljić.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *