U Šamcu uvedena redovna odbrana od poplava

Društvo

U Šamcu je uvedena redovna odbrana od poplava, iako nivo rijeke Save nije dostigao kotu za njeno uvođenje, rekao je načelnik ove opštine Đorđe Milićević nakon sastanka Štaba za vanredne situacije.

 

Sastanak je održan u proširenom sastavu sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica koje bi eventualno mogle da budu pogođene poplavama – Pisari, Donja Crkvina i dio mjesne zajednice Šamac u Jaseniku.

 

Milićević, koji je predvodio sastanak, rekao je da je trenutno stanje na području opštine Šamac redovno, a da je cilj sastanka bio da sve opštinske službe budu pripremljene da pravovremeno djeluju u situaciji koja bi mogla da uslijedi.

 

– Poručujem stanovništvu da je za sada uvedena redovna odbrana od poplava, te da smo preduzeli sve neophodne operativne mjere u saradnji sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica, kako bi eventualni porast nivoa rijeka pravovremeno i potpuno spremno dočekali – rekao je Milićević.

 

On je dodao da je danas razgovarano o operativnim stvarima u skladu sa kojima preduzeće “Vodovod i kanalizacija” treba da obavi svoj dio posla kada je riječ o crpnim stanicama.

 

– Stalno smo u kontaktu sa republičkim Hidrometeorološkim zavodom, Upravom Civilne zaštite Republike Srpske i Javnom ustanovom “Vode Srpske”. Podaci kojima trenutno raspolažemo govore da je predviđeni nivo padavina za današnji dan nešto manji u odnosu na previđanja od unazad nekoliko dana. To nikako ne govori da ćemo se opustiti i sve službe rade svoj posao – rekao je Milićević.

 

Predstavnik šamačke Civilne zaštite Boro Bogdanović istakao je da je Civilna zaštita poslednjih 10 dana u pripravnosti, te da postupa po mjerama koje su naložile republička Uprava Civilne zaštite i Javna ustanova “Vode Srpske”.

 

– Obezbijedili smo dovoljne količine pijeska, vreća i goriva za čamce koji bi eventualno bili angažovani u narednom periodu – rekao je Bogdanović.

 

On je podsjetio da je nivo rijeka Save i Bosne normalan za ovaj period, te da trenutno ne prijeti nikakva opasnost.

 

– Stanovništvo opštine Šamac biće blagovremeno obaviješteno ukoliko se dogodi nešto značajno sa aspekta porasta nivoa vodostaja na području naše opštine – rekao je Bogdanović.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *