Poplavljeno desetine objekata na području Zavidovića i Maglaja

Društvo

Kako vodostaji rijeka rastu tako i problemi na području Zeničko-dobojskog kantona postaju veći. Nakon plavljenja objekata u Vozućoj kod Zavidovića, u poslijepodnevnim satima poplavljeno je desetine objekata i na području Opštine Maglaj.

 

Obilne padavine na području kantona uzrokovale su brojne probleme kako u odvijanju saobraćaja, tako i u svakodnevnom životu mještana mjesnih zajednica i opština koje su pogođene poplavama i odronima. Na području novošeherskog kraja rijeke Liješnica, Cicmanka i Mladoševica poplavile su nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, a najteža situacija je u Novom Šeheru, Domislici, Čobama i Kopicama.

 

Rijeka Liješnica je izašla iz korita te poplavila desetine kuća u istoimenom mjestu gdje su mještani bespomoćno postavljali vreće s pijeskom kako bi spriječili prodiranje vode. Situacija je kritična i u mjestu Kopice kod Maglaja gdje je voda ušla u pomoćne objekte te nanijela štetu na poljoprivrednim dobrima.

 

Magistralni put M-17 kod Žepča još uvijek je poplavljen zbog oborinskih voda, a poteškoće u odvijanju saobraćaja zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila magistralni put. Ulaz u Žepče je u potpunosti blokiran zbog vode koja se nalazi u podvožnjaku, a ugroženi su i alternativni pravci. Stanje je kritično i u Opštini Zavidovići.

 

“U ulici Ćumurana i Majdan je usljed oborinskih voda i začepljenja odvoda ugroženo više stambenih objekata, kao i putna komunikacija kroz naselje. U ulici Zlatnih ljiljana usljed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i podruma stambenih objekata. Putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je takođe zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu. Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo”, kazali su iz Civilne zaštite ZDK, prenosi “Klix.ba”.

 

Za sada još uvijek nema informacija o intervencijama civilne zaštite na ovim lokacijama gdje mještani gledaju kako voda odnosi pomoćne objekte, plavi njihove kuće i uništava poljoprivredna dobra.

 

klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *