EU ulaže 2,2 miliona evra u borbu protiv kriminala u BiH

Društvo

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, zvanično je predstavljen novi projekat pod nazivom “EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH”, koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona evra.

 

Projekat će raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.

 

– Korupcija i organizovani kriminal u BiH su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Evropska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Evropsku uniju, ne samo za BiH, već i za cijeli region – naglasio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Kaldoun Sino.

 

Dodaje da je bitno naglasiti da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica Evropske unije koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sistem BiH, što je suština ovog projekta.

 

Borba protiv organizovanog kriminala

 

– Projekat nastoji pružiti ciljanu podršku kako bi se konačno postigli kredibilni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te poboljšala saradnja cjelokupnog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini – rekao je on.

 

U sprovođenje projekta će se uključiti pravosudne institucije iz cijele BiH: Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudovi, Ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i APIK.

 

Projekat će između ostalog, pomoći da se poboljša saradnja između tužilaštava i agencija za provedbu zakona kako bi se povećala efikasnost istraga djela organizovanog kriminala i korupcije.

 

Ambasador Republike Francuske u BiH Gilermo Ruson, istakao je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta EU4Justice stoga pravovremena u tom pogledu.

 

– To nije samo jedan od projekata, on je specijalizovan u smislu modaliteta implementacije i angažovanja stručnjaka – naglasio je ambasador Ruson.

 

Kontrole tužilaštva

 

Tokom naredne dvije godine, projekat će raditi na jačanju nadzora i kontrole u tužilaštvima, ojačavanju kapaciteta, resursa i nezavisnosti Ureda disciplinskog tužioca, kao i zajedničkim obukama kako bi se spriječio organizovani kriminal, korupcija i različiti oblici privrednog kriminala. Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zapljene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

 

– Ključni cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i finansijskog kriminala u okviru cijelog pravosudnog sistema, i projekat će sarađivati sa svim institucijama u BiH, uključujući sva tužilaštva, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK, i agencije za provedbu zakona – rekla je voditeljka projekta Isabel Arnal.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *