Đaković o nezakonitostima oko nasipa na Gomjenici

Društvo
Gradonačelnik Prijedora Mileko Đaković izjavio je da nasip pored Sane u Gomjenici nije završen jer su vlasnici parcela tražili veću cijenu od one koja im je ponuđena zbog čega su i pokrenuti dugogodišnji postupci.
Na konferenciji za novinare, Đaković je rekao da su nakon poplava 2014. godine počeli da rješavaju imovinsko pravne odnose zemljišta uz Sanu kako bi bio podugnut nasip. Naveo je da je sastanak sa vlasnicima parcela u dijelu ušća Gomjenice u Sanu održan u decembru prije pet godina.
– Bilo je ukupno 14 parcela sa više vlasnika. Sporazum je postignut sa osam vlasnika, a za šest je morao biti pokrenut postupak utvrđivanja opšteg interesa jer se oni nisu slagali sa cijenom koja je tada prihvaćena od osam vlasnika. Nismo mogli uticati na postupke koje je vodila republička uprava za Geodetske i imovinsko pravne poslove, a niti na postupke utvrđivanja naknada koji su se vodili pred Osnovnim sudom u Prijedoru – rekao je on.
Naveo je da je prema podacima Poreske uprave  RS cijena zemljišta utvrđena u visini od 7,20 maraka po metru kvadratnom, dok je prema procjeni tržišne vrijednosti nepokretnosti od strane stalnog sudskog vještaka cijena zemlje utvrđena u iznosi od 7,45 maraka po metru kvadratnom.
– Tada je grad Prijedor potpisao kupoprodajne ugovore sa osam vlasnika po cijeni od 11 maraka po metru kvadratnom. Ostali vlasnici, ovih šest su u tom trenutku tražili cijenu od 20 maraka, ako se kupuje samo zemljište u zoni nasipa, a ako se kupuje čitavo zemljište i izvan zone nasipa tražili su 15 maraka.Tu se nije moglo sporazumjeti, i nažalost proces kupoprodaje tekao je sve vrijeme – izjavio je Đaković.
Dodaje da je sada u vrijeme poplava došao zaključak od Geodetske uprave da se na licu mjesta izvrši uvid na terenu. Naveo je da je ovaj nasip trebalo da bude dug 430 metara, te da je izgrađeno 230 metara, dok 200 metara još nije izgrađeno.
– Svi su znali da je ovo veliki interes grada i svih građana Gomjenice. Ključno pitanje je, pored ovih osam vlasnika koji su prihvatili ovu cijenu, zašto javni interes i značaj za sve nije bio da i ovi ostali prihvate tu cijenu već su izazvali  proces koji traje do danas – istakao je on.
Tvrdi da grad tada nije bio u mogućnosti da plaća različite cijene vlasnicima na istom lokalitetu.
– Naglašavam da je osam vlasnika prihvatilo veću cijenu nego što je procjenitelj procijenio. Aleksandar Šobot, prema mojim saznanjima radi u Geodetskoj upravi, i iako je znao da je tamo problem stajao, on optužuje grad za ove probleme koji su nastali – poručuje prvi čovjek Prijedora.
Navodi da je čitavo naselje ugroženo zbog problema čije rješenje zavisi od nekoliko ljudi.
– Proces je trajao duže zbog rada Geodetske uprave i sudova a grad je sve vrijeme tražio rješenje. Grad nije mogao ni na jednu instituciju uticati da se ubrza proces – kaže on.
Objašnjava da gradska uprava nema pravo da ulazi u tuđi posjed prije nego što se riješi sudski postupak.
– Ja izražavam svoje lično žaljenje što nisam ušao u “nezakonitost” da se ovo riješi prije poplava i u svojoj duši osjećam odgovornost bez obzira na zakonske propise – istako je on.
Zaključio je da će Sud sada odrediti cijenu zemljišta, a da će Geodetska uprava utvrditi prostor na kojem će se graditi nasip.
srpskainfo.com
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *