U Banjaluci radi samo jedan “pauk”

Društvo

Pauk služba u Banjaluci trenutno radi samo s jednim vozilom za premještanje nepropisno parkiranih automobila po gradu, jer je drugo pokvareno u saobraćajnom udesu.

 

Ova nesvakidašnja saobraćajna nezgoda dogodila se 8. maja i vozilo je od tada u kvaru. To znači da nepropisno parkirane vozače po najvećem gradu Srpske danima kontroliše samo jedno “pauk” vozilo.

 

Kako su nam ispričali upućeni u rad ove službe, za grad kao što je Banjaluka ne bi bilo dovoljno čak ni pet “pauk” vozila, koliko bude prekršaja.

 

– Kada smo na raspolaganju imali dva saobraćajna policajca u dvije smjene, koji nas prate prilikom intervencije, za dan smo mogli prevesti i po 25 nepropisno ostavljenih vozila, ali je nakon reorganizacije u policiji to smanjeno na desetak vozila dnevno – govori jedan od radnika.

 

Pauk služba u 2018. godini premjestila je ukupno 1.766 vozila.

 

Česti kvarovi

 

U Odsjeku za saobraćaj precizirali su da Grad ima dva specijalna vozila za premještanje nepropisno parkiranih vozila, tzv. “pauk” vozila, koja su nabavljena 2008. godine. Naglašavaju da je njihovo vrijeme amortizacije isteklo, te da se u zadnje vrijeme veoma često kvare.

 

Takođe, potvrdili su i da vozilo koje je prije dve sedmice učestvovalo u udesu još nije u funkciji.

 

– Zbog oštećenja prednjeg trapa, koje je veoma složeno i ozbiljno uzimajući u obzir funciju koju obavlja, vozilo je još na popravci – rekao je šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

 

Nabavka

 

On je naglasio da se uskoro planira nabavka novog “pauk” vozila.

 

– Imajući u vidu osnovnu ulogu pauk vozila, broj i konstantan porast registrovanih vozila u gradu i navike vozača koje se ogledaju u nepropisnom parkiranju, provođenje regulativnih mjera te obezbjeđivanje nesmetanog i bezbjednog motornog i pješačkog saobraćaja postalo je nemoguće bez “pauk” vozila, te je odjeljenje predložilo nabavku novog “pauk” vozila kroz rebalans budžeta, a što je na Skupštini grada, koja je održana u ponedjeljak, i prihvaćeno. Ubrzo će se pokrenuti i procedura javne nabavke – rekao je Davidović.

 

Rad u smjenama

 

“Pauk” služba radi u dvije smene, od 19 časova posao preuzima dežurna ekipa, a subotom je dežurstvo organizovano od 15 časova. Nedeljom su u pripravnosti samo dežurne ekipe i djeluju kada su u pitanju hitni slučajevi.

 

Premještanje vozila “paukom” do dva kilometra udaljenosti košta 40 KM, od dva do deset kilometara 60 maraka, dok odvoženje automobila preko deset kilometara košta 90 KM.

 

srpskainfo.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *