RUGIPP organizovao seminar o uspostavljanju katastra nepokoretnosti

Društvo

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) organizovala je danas i juče na Jahorini seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti.

 

Seminar je organizovan u okviru kampanje “Uknjiženo vrijedi više” i projekta “Registracija nepokretnosti”.

 

RUGIPP je do sada upostavila katastar nepokretnosti kao novu jedinstvenu evidenciju koja sadrži i tehničke i vlasničke podatke o nepokretnostima, u ukupno 266 katastarskih opština na teritoriji cijele Srpske.

 

Trenutno je u toku postupak osnivanja katastra nepokretnosti u 56, a pripreme su u toku za još 80 katastarskih opština.

 

Uspostavljanje katastra nepokretnosti za same građane i pravna lica znači da se tehnički podaci o nepokretno stima i pravima na nepokretnostima vode u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, te da će dobijati samo jedan izvod iz javne evidencije o nepokretnostima.

 

– Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećava se i sama vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšava pravni promet i pristup kreditima, unapređuje investiciona gradnja, a cijeli postupak je od opšteg interesa – rečeno je između ostalog.

 

RUGIPP je u prethodnom periodu uspostavio i nekoliko elektronskih servisa zahvaljujući kojima su podaci o nepokretnostima dostupni putem internet stranice RUGIPP-a.

 

Riječ je o “eKatastru”, “eStanovima” i Registru cijena nepokretnosti, a uspostavljen je i Adresni registar iz kojeg se podaci trenutno razmjenjuju sa MUP-om Srpske, a građanima je kroz pilot projekat u Modriči i Trebinju omogućena jednostavnija prijava prebivališta i boravišta.

 

Namjera RUGIPP-a je da do kraja godine uspostavi još elektronskih servisa, a građanima omogući elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje izvoda.

 

Kako bi postupak osnivanja katastra nepokretnosti tekao što brže, a što više građana se odazvalo pozivu za učešće u postupku, uloga medija u cijelom procesu je od velikog značaja.

 

Zbog toga je i organizovan prvi dvodnevni seminar za novinare, a saradnja RUGIPP-a imedija kada je u pitanju uspostavljanje katastra nepokretnosti će biti nastavljena i u budućnosti.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *