Ministarstvo nije izdalo ekološku dozvolu za bilo koju aktivnost u “Incelu”

Društvo

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije izdalo ekološku dozvolu za skladištenje, tretman ili bilo koju aktivnost postrojenja na lokaciji u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci, gdje je u martu izbio požar, te nije bilo u mogućnosti da utvrdi koja ulja su gorjela, niti da potvrdi da je gorio piralen.

 

Iz resornog ministarstva navode da je glavni republički urbanističko-građevinski i ekološki inspektor obavijestio ovo ministarstvo da su nadležne inspekcije izvršile nadzor na ovoj lokaciji, te da očekuju da dobiju izvještaj, koji su spremni da predoče javnosti.

 

“U ovom trenutku nemamo potpune informacije da li su na lokaciji stare `Incelove` energane izvođene bespravne aktivnosti na rušenju objekta i da li su oni prouzrokovali curenje štetnih materija i zagađenje životne sredine. Takođe, nemamo podatke o razmjerama štete i visini sredstava potrebnih za sanaciju”, rečeno je u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

 

Kako se dodaje, Ministarstvo će znati koje su mogućnosti i dalji koraci kada od nadležnih institucija dobije sve podatke.

 

U resornom ministarstvu kažu da je, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, investitor dužan da podnese zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za rušenje objekta.

 

“S obzirom na vrstu i namjenu objekta, nadležni organ za izdavanje građevinske dozvole za rušenje u ovom slučaju je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kojem se investitor nije obratio sa zahtjevom za izdavanje ove dozvole”, navode u Ministarstvu.

 

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, postupku izdavanja građevinske dozvole prethodi postupak izdavanja ekološke dozvole, koju takođe vodi ovo ministarstvo.

 

“U postupku izdavanja ekološke dozvole sprovodi se procjena uticaja na životnu sredinu, a zahtjev za prethodnu procjenu je predat tek 19. marta”, navode iz Ministarstva.

 

Iz ovog ministarstva napominju da je, uvidom u arhivu i dostavne knjige, Ministarstvo utvrdilo da mu nije dostavljen izvještaj Evropske komisije o postojanju piralena u “Incelu”, koji se pominje u medijima.

 

“Niko od novih vlasnika nije se obraćao ovom ministarstvu sa bilo kakvim zahtjevom sve do 19. marta, kada se preduzeće `Lukić invest` iz Banjaluke obratilo sa zahtjevom za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za rušenje objekta energane `Incel`”, kažu u Ministarstvu.

 

Uz zahtjev su dostavljeni podaci za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, čiji je nosilac izrade “Projekt” Banjaluka, koji ima važeću licencu ovog ministarstva za izradu ovih dokumenata.

 

“Zahtjev je upućen u dalju proceduru, to jest, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine upućen je nadležnim institucijama na mišljenje”, pojasnili su iz resornog ministarstva.

 

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *