Za uređenje korita rijeke Janje 6,1 miliona maraka

Društvo

U Janji kod Bijeljine počeli su radovi na uređenju korita rijeke Janje u dužini od 1,8 kilometara, koje će koštati oko 6,1 miliona maraka.

 

U okviru ove, posljednje faze izgradnje korita, planirana je i izgradnja novog mosta, koji je otežavao protok rijeke ka ušću u Drinu, a koji je oštećen je u poplavi 2014. godine. Projekat raduje mještane ove semberske varošice, jer vjeruju da će spriječiti buduće plavljenje i zaštititi njihova domaćinstva i oranice.

 

Uređenjem ovih 1,8 kilometara, korito rijeke Janje će biti kompletno rekonstruisano, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, napominjući da će posljednja faza ovog projekta biti završena do kraja godine.

 

– Ukupna vrijednost projekta „Uređenje korita rijeke Janje“ iznosi oko 2,7 miliona evra, koje finansira Evropska komisija u okviru IPA 2014 specijalnih mjera za oporavak od poplava. Ovaj projekat omogućiće zaštitu od poplava ovog naselja, ali i šire teritorije Grada Bijeljina – pojasnio je Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljopivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 

On napominje da to istovremeno predstavlja i početak izgradnje drinskog nasipa.

 

– Nadamo se da će uskoro biti prevaziđene teškoće i riješeni sporni imovinski odnosi kako bi počela izgradnja drinskog nasipa. Imamo 130 spornih parcela, ukupne dužine 2,8 kilometara. Očekujemo da građani prihvate našu otkupnu cijenu od četiri KM po metru kvadratnog ili zamjensko zemljište koje smo obezbijedili – kaže Mitrović.

 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić takođe je izrazio zadovoljstvo što će biti završena kompletna rekonstrukcija korita rijeke Janje naglašavajući da je ovaj projekat od ogromnog značaja za cijelu Semberiju. Od nadležnih očekuje da pronađu kompromis sa vlasnicima zemljišta u Janji kako bi se što prije krenulo i sa izgradnjom drinskog nasipa.

 

– Ministarstvo i nadzor moraju utvrditi trasu, ako je potrebno i korigovati je i dogovoriti otkupnu cijenu zemljišta. Drinski nasip se mora graditi jer ćemo samo tako zaštiti Janju, Kojčinovac, Ljeskovac, ostala sela u pojasu Drine i sam grad – kaže Mićić.

 

Na pitanje da li postoji mogućnost da se sporno zemljište izuzme od vlasnika i proglasi od opšteg interesa, Mićić je obrazložio da se po pravilima Svjetske banke mora postići dogovor s vlasnicima, odnosno izvršiti „mirno preseljenje“ te tako izbjeći sudski procesi.

 

– Sad je na Ministarstvu odnosno Vladi Srpske da nađe rješenje. Mi ćemo se rado uključiti kako bismo pomogli realizaciju ovog projekta. Izgradnja drinskog nasipa omogućiće zaštitu od poplava ovog područja za narednih stotinak godina. Ovaj projekat je neprocjenjiv za nas – kaže Mićić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *