Zaposleni u pravosuđu traže veće plate

Društvo

Prvi korak ka poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u pravosudnim institucijama, bio bi da Ministarstvo pravde RS naše zahtjeve proslijedi pravosudnim institucijama, te Vladi Srpske, a potom ćemo insistirati na održavanju sastanka sa premijerom, saopštili su iz Sindikata pravosuđa RS.

 

– U posljednjih deset godina plate za radnike u pravosudnim institucijama nisu povećavane, a troškovi života su porasli za 20-30 odsto. U pravosudnim institucijama nema viška zaposlenih, u pojedinima institucijama čak imamo manjak radnika. Tu je i specifičnost poslova i zadataka zaposlenih, odnosno materijalna i krivična odgovornost, te povećan obim poslova u skladu sa provođenjem reforme pravosuđa – navodi se u saopštenju.

 

Iz ovog sindikata podsjećaju da je Ministarstvo pravde uputilo u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama zaposenih u pravosudnim insitucijama RS, u dijelu koji se odnosi na povećanje iznosa naknade za pripadnike ovlaštenih službenih lica sa srednjom i višom stručnom spremom.

 

– Time bi se postiglo izjednačavanje sa iznosom naknade za iste pripadnike zaposlene u MUP-u RS. Takođe, ponovo je upućen zahtjev ministarstvu da se podhitno razmotri uvećanje plata za ostale zaposlene u pravosudnim institucijama RS. Činjenica je da radnici u pravosudnim institucijama nemaju mogućnost napredovanja kroz platne koeficijente ili razrede, te da im je u platu uračunat regres i topli obrok koji predstavlja stvarni trošak, što dodatno utiče na umanjenje iznosa plate za pomenutu kategoriju radnika. Zato smo mišljenja da bi bilo potrebno obratiti posebnu pažnju na ovo egzistencijalno pitanje i uraditi sve na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u pravosudnim institucijama RS – naglašavaju u pomenutom sindikatu.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *