Banjalučka “Čistoća” čeka zeleno svjetlo za poskupljenje usluga

Društvo

Preduzeće “Čistoća” bi uskoro trebalo dobiti odobrenje za novi cjenovnik za odvoz smeća u Banjaluci, a uz to i proširen spisak dužnosti koji Grad od njih traži.

 

Korekcija cijene ove komunalne usluge je jedna od tačaka koju će razmatrati odbornici Skupštine grada 12. juna i njom je predviđeno povećanje cijene odvoza smeća u gradu za 2 pfeninga po metru kvadratnom.

 

U Gradskoj upravi su rekli da bi novi cjenovnik trebalo da prati i druge izmjene koje neće razmatrati odbornici ali koje će, kako kažu, stupiti na snagu uporedo s poskupljenjem, što će dovesti do određenih promjena kada je u pitanju odvoz smeća te javna higijena.

 

– Čistoća u Banjaluci obavlja dva posla. Prva je odvoz kućnog otpada kojeg plaćaju građani, a druga je dio posla koji plaća Grad, a koji se odonosi na čišćenje trgova, javnih površina saobraćajnica, što je definisano kroz ugovor koji Grad ima sa “Čistoćom”. Na taj ugovor koji Grad ima obezbijedili smo dodatnih 70.000 KM kako bi u Banjaluci imali 10 dodatnih radnika na ručnom prikupljanju otpada – rekli su u Gradskoj upravi.

 

Naveli su da je, poređenja radi, 2010. godine 85 radnika radilo na ručnom prikupljanju smeća, a da trenutno taj posao u gradu radi oko 50 radnika.

 

Više odvoza smeća

 

Napomenuli su da će Grad nabavljati kontejnere kao i što su i do sada, ali da će “Čistoća”, kao što je i lani uradila, trebati donirati određen broj posuda za odlaganje smeća gradu.

 

– Kad odvoze smeće tražimo da se angažuje dodatni radnik koji će počistiti oko kontejnera. Povećaće se i frekvencija odvoza smeća pretežno u prigradskim naseljima koja su prethodnih godina izgrađena i proširila, kao što su Priječani, Kuljani, Motike, Debeljaci. Broj odvoza smeća će se povećati i u gradskom dijelu, gdje su nikli novi stambeni blokovi a samim tim i količina otpada koja nastaje – rekli su u Gradskoj upravi.

 

Naglasili su da će se povećati i obuhvat odvoza smeća u prigradskim dijelovima koja do sada nisu bila obuhvaćena.

 

– Kada su planirane trase tu nije bilo kuća, a u međuvremenu su se ti dijelovi izgradili – kazali su u Gradskoj upravi.
Čistoća je uputila zahtjev gradu za povećanje cijene ove komunalne usluge za 29 odsto.

 

Obrazloženje

 

U tom dokumentu je navedeno da je u prethodnoj godini u odnosu na 2017. ukupna količina prikupljenog i odveženog komunalnog otpada od svih korisnika usluga povećana u prosjeku za oko pet do osam odsto.

 

– To je uzrokovalo veće troškove u svakom pogledu, a naročito značajan trošak je poskupljenje energenata za 21 odsto. Iako je količina prikupljenog i odveženog komunalnog otpada povećana, to se nije odrazilo na naplativost usluga Društva, tako da stepen naplate ne prati isto. U 2018. ukupan stepen naplate je za oko dva odsto manji nego u 2017, što je ogroman problem, a nastaje zbog velike fluktuacije stanovništva u gradu i nepostojanja uređenog propisa kojim bi korisnici usluga imali obavezu da se registruju, iako Društvo uredno obavlja prikupljanje i odvoz komunalnog otpada. Baš zbog toga Društvo ima potraživanja koja nije u mogućnosti da naplati čak ni putem suda, a isključenje vršenja usluge, kao što to mogu druga preduzeća, „Čistoća“ nije u mogućnosti – navedeno je u ovom dokumentu.

 

Podsjetili su da je posljednje povećanje cijena komunalnih usluga za fizička lica bilo 2015, i to za 20 odsto, dok se cijene za pravna lica nisu povećavale od 2005.

 

– Dodatnu težinu u poslovanju daje i činjenica da je regionalna deponija Ramići od 1. januara.2013. povećala cijene svojih usluga za čak 40 odsto – navedeno je u tom dokumentu.

 

Grad je nakon analize utvrdio je opravdano da odvoz smeća poskupi za 19 odsto i taj dokumenat je uputila u Skupštini grada, koja treba dati saglasnost. Ukoliko dobije zeleno svetlo odbornika, novi cjenovnik bi trebao da se primenjuje od 1. jula.

 

Vodovod pokrenuo talas poskupljenja

 

Ukoliko ovaj zahtev “Čistoće” dobije zeleno svjetlo Skupštine grada, radilo bi se o drugom talasu poskupljenja komunalnih usluga u ovoj godini, nakon gradskog “Vodovoda”. Odbornici Skupštine grada su na zasjedanju u februaru prihvatili odluku kojom se odobrava poskupljenje kubika potrošene vode u Banjaluci.

 

Tako je od 1. marta stupio na snagu novi cjenovnik sa poskupljenjem od 11 pfeniga po kubiku, a uvedena je i naknada za mjerno mjesto, koja u zavisnosti of profila vodomjera iznosi od 1,2 KM do 1,5 KM.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *