Banjaluka obilježava slavu grada

Društvo

Banjaluka danas obilježava Spasovdan, slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja. U jutarnjim časovima održana je sveta arhijerejeska liturgija koju je služio episkop banjalučki Jefrem, a nakon toga je uslijedila spasovdanska litija oko sabornog hrama.

 

Obilježavanju Spasovdana danas su prisustvovali gradski čelnici – gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

 

U izjavi novinarima Radojičić je naglasio da na ovaj veliki praznik, Banja Luka dijeli poruku radosti, nadanja i vjere u perspektivu naroda na ovim prostorima.

 

– Uz Banju Luku, slavu danas slave i drugi prijateljski gradovi i opštine kojima takođe upućujem čestitke, a posebno našem bratskom gradu Beogradu. Spasovdan je radostan dan, praznik pobjede nad sumnjom i strahom, praznik koji donosi odgovor i nadu. Za nas je veoma važno da imamo i vjeru i nadu u našu perspektivu i napredak. Obilježavanjem Spasovdana, mi praktično privodimo kraju program koji smo nazvali „Proljeće u Banjaluci“ gdje je na različitim manifestacijama bilo preko 50.000 građana – poručio je Radojičić i najavio da će 14. juna biti otvoren novi most na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, a da će prigodnim svečanostima biti obilježen još jedan veliki praznik u junu, a to je Vidovdan.

 

 

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, čestitao je praznik sugrađanima i sveštenstvu Eparhije banjalučke i istakao da iz Banje Luke danas odlaze lijepe poruke pogotovo kada su u pitanju perspektiva i budućnost našeg grada.

 

U ime Vlade RS spasovdanskim svečanostima je prisustvovao ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. On je rekao da je Banja Luka uspješna lokalna zajednica i izrazio nadu da će Spasovdan biti proslavljan dugo, u duhu tradicije pravoslavnog vjerujućeg naroda.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *