Vigemark: Novi zakoni moraju biti u skladu s EU standardima

Društvo

Vlasti na nivou BiH, entiteta i kantona ne bi trebalo da donose nove zakone a da prethodno ne provjere s predstavnicima EU u kojoj mjeri su usklađeni s pravnom stečevinom EU, rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU na javnoj debati o procesu pristupanja EU u Banjaluci.

 

“Molimo vas, provjerite s nama kad se donose novi zakoni. Bilo da je u pitanju Zakon o policiji ili bilo koji drugi zakon. Vi ste aplicirali za članstvo u EU i sada mora da započne proces ka članstvu kroz koji bukvalno svaki novi zakon treba da bude podložan analizama kako bismo vidjeli koliko su u skladu s pravnom stečevinom EU i kako bi mogle biti unesene potrebne izmjene”, rekao je Vigemark.

 

On je rekao da je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH.

 

Dodao je da je u Banjaluku došao da sluša šta građani imaju da kažu o pristupu EU i da odgovori na sva njihova pitanja.

 

“Naše iskustvo je da ljudi ne žele razgovarati toliko o stvarima koje potenciraju političari već o tome šta EU znači za njih i njihove živote. O tome trebamo više da razgovaramo”, rekao je on.

 

Dodao je da je Mišljenje Evropske komisije o prisutpanju EU pozitivna stvar jer je ponovo pokazano da BiH ima evropsku perspektivu, ali pod uslovom da sprovede čitav niz neophodnih reformi.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *