MUP RS uveo “chat bot” na Viberu

Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu.

 

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena.

 

Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, a MUP RS je izabrao Viber jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama. Aplikaciju su razvili domaći stručnjaci iz Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS.

 

U planu je da ova aplikacija bude dostupna i putem drugih mesindžera.

 

“MUP RS je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je jedan na jedan i drugi korisnici, koji takođe budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih. Privatnost je obezbijeđena,” istakli su u danas u MUP RS.

 

Naglašeno je da se putem ove aplikacije ne mogu prijavljivati hitni slučajevi, te je za to i dalje aktivan broj 122.

 

Međutim, omogućeno je da MUP RS šalje razne servisne informacije i druga obavještenja, moguće je odrediti lokaciju najbrže policijske stanice u odnosu na lokaciju korisnika, zatim omogućava građanima da dobiju fotografiju prekršaja vozila koje u njihovom vlasništvu pomoću QR koda i drugo.

 

Građani tako na Viber dobijaju dvije fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gdje je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mjesto i oznaka puta, datum, vrijeme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila.

 

“Cilj je transparentnost i otvorenost rada MUP-a RS, kao i da građanima olakšamo da dođu do informacija koje ih interesuju,” poručili su iz MUP-a Srpske.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *