Banjaluka: Počela sanacija klizišta u Božurskoj ulici na Laušu

Društvo

Po nalogu Odjeljenja za inspekcijske poslove, preduzeće „Građenje Đurić“, počelo je sa uklanjanjem zemljišta koje je prijetilo da ugorzi objekte u Božurskoj ulici na Laušu.

 

Obilne padavine uzrokolvale su klizište koje je pokrenulo veću količinu zemljišta i prijetilo da ugrozi stambeni i pomoćni objekat u Božurskoj ulici – istakao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

 

Odjeljenje je angažovalo stručnjaka građevinske struke koji je dao prijedlog za sanaciju terena, prema kojem će sa ove lokacije biti uklonjeno oko 700 kubnih metara zemljišta.

 

Osim ovoga, u zadnjih desetak dana, na još tri lokacije počelo je otklanjenje opasnosti od klizišta i to na Laušu u Karađorđevoj ulici kao i u Bočcu i Kolima.

 

U sva tri slučaja radi se na hitnom otklanjanju opasnosti po ljude i objekte, to jeste na odvoženju zemlje i pripremi terena za sanaciju, koju su dužni vlasnici parcela sami da izvedu – rekao je Kecman.

 

Analizirajući slučajeve gdje se dešavaju klizišta, Odjeljenje je došlo do zaključka da je u većini slučajeva glavni krivac ljudski faktor zbog nestručnog i neadekvatnog izvođenja radova prema terenu na kome se gradi.

 

Još jednom apelujemo na vlasnike objekata gdje je moguće da dođe do klizišta, da prilikom bilo kakvih radova obavezno angažuju stručnjake koji će utvrditi da li postoji opasnost ili ne – zaključio je Kecman.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *