Održana debata “Policija i novinari na javnim skupovima”

Društvo

U organizaciji Udruženja novinara Republike Srpske danas je održana izuzetno posjećena debata o temi “Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze”.

 

Povod su bili sve češći nesporazumi između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu koji su u fokusu javnosti.

 

U sali Male scene “Petar Kočić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske, pored brojnih novinara koji su bili i aktivni učesnici, debati su prisustvovali Danijel Simić, potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Marko Vujić, pravna služba Transparensi Internešnala Aleksandar Jokić, advokat i Vladimir Šušak, novinar i urednik BHT.

 

Novinari i policija su saglasni da je javni interes na prvom mjestu, kao i objektivno informisanje. Ističu da se to mora obezbijediti na način da i jedni i drugi profesionalno i neometano obavljaju svoje dužnosti.

 

Konstatovano je da je činjenica da je bilo nerazumjevanja, a u pojedinačnim slučajevima i grešaka policijskih službenika

 

“U narednom periodu preduzeće se zajedničke aktivnosti Udruženja novinara Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na dodatnoj edukaciji policijskih službenika, koji rade na terenu, u odnosu s medijskim radnicima, ali i dodatna edukacija medijskih radnika o njihovim pravima i obavezama”, stoji u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

 

Takođe je istaknuto, da svaki pojedinačni slučaj, u kojem novinar smatra da je oštećen zbog načina postupanja policijskih službenika prema njemu, novinari i udruženja novinara reagovaće prijavljivanjem slučaja kako bi ga Ministarstvo unutrašnjih poslova dodatno istražilo i kako bi, u slučaju da je novinar oštećen, policijski službenici bili adekvatno sankcionisani.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *