Iz Fonda solidarnosti finansirano liječenje 52 djece

Društvo

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje za 52 djece za šta je izdvojeno oko 510.000 КM.

 

Najveći iznos u ovoj godini odobren je za operaciju srca u Londonu i to oko 116.000 КM, potvrđeno je za Mondo u ovom fondu.

 

Trenutno se na računu Fonda solidarnosti nalazi oko 8,6 miliona КM.

 

Osim liječenja, u inostranstvu je finasirana i dijagnostika, posebno genetska ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj.

 

Djeca iz Republike Srpske su najčešće liječena u Šaniji, Njemačkoj i Holandiji, ali i u zdravstvenim ustanovama u Italiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

 

– Od početka rada Fonda solidarnosti pa do danas, odobreno je ukupno 122 zahtjeva za finansiranje liječenja i dijagnostike u inostranstvu za šta je izdvojeno oko dva miliona КM. Do sada najveći iznos odobren za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj, oko 240.000 evra – istakli su za Mondo u Fondu solidarnosti.

 

Nadležni su podvukli da Fond solidarnosti od početka osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom, u koju se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje, ostvari dobru saradnju. Osim toga, predstavnici fonda su u stalnom kontaktu sa roditeljima djece u cilju finansijske, ali i svake druge podrške.

 

– Fond solidarnosti je početkom godine potpisao protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske u cilju obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili starateljima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci. Zahvaljujući ovoj saradnji psihološki tretmani za roditelje su besplatni, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske – navedeno je.

 

Procedura i način finansiranja liječenja djece preko ove ustanove je transparentan i svi potrebni podaci mogu se naći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Između ostalog, neophodan je i predračun troškova liječenja zdravstvene ustanove u koju se dijete upućuje, kao i predračun troškova smještaja za roditelja ili staratelja prevedeni na jedan od tri službena jezika u BiH, ovjerena izjava roditelja i drugo.

 

Fond solidarnosti je osnovan krajem 2017. godine sa ciljem da se prikupljaju dodatna sredstva kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u RS, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO RS ima potpisan ugovor. Računi fonda se pune na osnovu dobrovoljnog izdvajana od plata svih zaposlenih u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *