Nove zakonske odredbe o putarinama

Društvo

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je danas razmotren u Narodnoj skupštini Republike Srpske, propisuje se da putarinu ne plaćaju vozila ministarstava unutrašnjih poslova u BiH i specijalna vozila namijenjena za prevoz bolesnih ili povrijeđenih lica.

 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Zakon o javnim putevima donesen 2013. godine, a tokom njegove primjene mijenjale su se okolnosti u kojima je sprovođen i propisi kojima se uređuje bezbjednost saobraćaja, te je neophodno usklađivanje.

 

– Izgradnjom i puštanjem u upotrebu auto-puta, iznalaženjem drugih modela finansiranja izgradnje, rekonstrukcije i održavanja putne infrastrukture kao što su koncesija, javno-privatno partnerstvo, te naplatom putarine na auto-putu, ukazala se i potreba za izmjenom i dopunom ovog zakonskog rješenja – istakao je Trninić, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovo zakonsko rješenje.

 

On je naveo da je zakonskim odredbama propisano da putarinu ne plaćaju specijalna vozila opremljena nadogadnjom sa opremom za gašenje požara, vozila Oružanih snaga BiH i vozila pod pratnjom i sa prvenstvom prolaza, koja su određena zakonom kojim se uređuje bezbjednost saobraćaja na putevima.

 

Trninić je rekao da putem upravlja javno preduzeće, koncesionar, drugo pravno lice ili nadležni organ jedinice lokalne samouprave koji je u skladu sa posebnim zakonom nadležan za upravljanje putem.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *