Sve više migranata u Unsko-sanskom kantonu

Društvo

U posljednjih nekoliko dana ponovo je povećan broj migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona i oni se smještaju u privremeni prihvatni centar koji se nalazi na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća.

 

Prema riječima portparola MUP-a USK Ale Šiljdedića, najveći broj migranata pokušava doći vozom iz Sarajeva, ali ih policija zaustavlja u Bosanskoj Otoci, na ulazu u Unsko-sanski kanton, i potom izvodi iz voza.

 

“U posljednjih nekoliko dana dnevno dolazi oko 150 migranata vozom i to je znatno povećan broj u odnosu na raniji period, kada smo dnevno imali između 40 i 50 migranata. Policija ih izvodi iz voza u Bosanskoj Otoci, ali oni nastavljaju put pješice i potom dolaze u Bihać”, kaže Šiljdedić za “Nezavisne”.

 

On kaže kako u skladu sa zaključcima Operativne grupe za migrantsku krizu policija strane državljane prevozi na lokalitet Vučjak, gdje ih smještaju u šatore. Šiljdedić ističe kako je, prema policijskim evidencijama, samo u prvih šest mjeseci ove godine na područje Unsko-sanskog kantona stiglo više od 18.000 migranata. Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kjajić kaže kako je odluka vlasti u ovome kantonu da neće biti povećanja kapaciteta i prihvata novih migranata u centrima “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, tako da će svi prekobrojni migranti biti smješteni na Vučjaku.

 

“U posljednje dvije sedmice imali smo smanjen priliv migranata, ali u posljednjih nekoliko dana ta situacija se promijenila i ponovo veliki broj njih počinje pristizati na ove prostore. Teško je prognozirati kakva nas situacija čeka u budućem periodu”, kazao je Kljajić.

 

Inače, ocijenjeno je kako je sigurnosna i zdravstvena situacija s migrantima trenutno stabilna i da nema povećanja oboljelih od zaraznih bolesti.

 

“Imali smo dva slučaja aktivne tuberkuloze. Jedan je zabilježen u ‘Miralu’ i ta osoba je hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Drugi zaraženi migrant bio je na Vučjaku i kada smo ga smjestili u bolnicu, njemu se izgubio svaki trag. Također, imamo slučajeve skabijusa, ali situaciju trenutno držimo pod kontrolom”, istakla je ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović.

 

Prema njenim riječima, higijenska situacija u prihvatnom centru Vučjak znatno je poboljšana nakon nabavke i instaliranja četiri sanitarna kontejnera s tuševima i toaletom.

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ponovio je juče kako je Vučjak samo privremena lokacija za smještaj migranata.

 

“Spremni smo da razgovaramo o rješenjima, a to je da migranti ne dolaze u naš grad, da se lokacija za njihov smještaj nađe negdje u BiH ili van urbanog područja grada, uz finansiranje nadležnih stranih i domaćih institucija i uz stroža pravila prema migrantima koji budu u njemu boravili”, rekao je Fazlić.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *