Predstavljene mogućnosti finansiranja kroz programe EU

Društvo

Programi Evropske unije podržavaju provođenje politika Evropske unije i unapređuju saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, civilnog društva, preduzetništva i mnogih drugih. U cilju predstavljanja mogućnosti za kandidovanje projekata na otvorene pozive programa Kreativna Evropa, Evropa za građane i Horizont 2020, Info centar Evropske unije organizuje info dane „Od ideje do cilja“.

 

Bosna i Hercegovina je izrazila interes za sudjelovanje u određenom broju programa, a dalje korištenje programa ovisi od institucionalnih, ljudskih, finansijskih i drugih potreba te napretka Bosne i Hercegovine na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

 

“U posljednjih dvadeset godina, Evropska unija je najveći međunarodni donator u Bosni i Hercegovini i pouzdan partner. Kroz naše aktivnosti, programe i projekte nastojimo podržati najbolje inovacije i razvoj novih ideja. Naredni ciklus programa Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine se već planira i nadamo se da će BiH nastaviti što više koristiti ove mogućnosti”, istakla je Viara Valtchanova, predstavnica Regionalne kancelarije u Banjaluci Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 

Cilj predstavljanja EU programa je upoznati organizacije i pojedince koji se bave kulturnim, obrazovnim i naučno – istraživačkim radom s prilikama koje učešće u EU programima nudi, te u konačnici povećati broj prijavljenih projekata iz BiH.

 

Voditelji programa Kreativna Evropa, Evropa za građane i Horizont 2020 u Bosni i Hercegovini istakli su da su već ostvareni značajni rezultati, ali da je važno povećati broj aplikanata.

 

“Želimo poručiti svima da je važno da se prijavljujete bez obzira na to da li će vaš projekt proći. Moguće je ponovno aplicirati sa istim projektnim prijedlogom, unaprijediti aplikaciju u skladu sa sugestijama i ne odustajati. Postoji veliki interes organizacija iz BiH za ove fondove i nadamo se da ćemo ovim i sličnim aktivnostima potaknuti što veće interesovanje,“ objasnila je Aida Kalender, voditeljica Deska Kreativna Evrope u BiH.

 

Info dan „Od ideje do cilja“ se realizuje kroz saradnju sa Deskom Kreativna Evropa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom civilnih poslova i Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

 

Nakon Banjaluke, Info dani o EU programima će biti održani i u Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *