Prosječna plata ne pokriva ni pola potrošačke korpe

Društvo

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u junu je koštala je 1.890 KM, a prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 910 KM, pokrivala ju je sa svega 48 odsto.

 

Najviše novca porodice u RS u junu ove godine trošile su za nabavku prehrane – 707,6 KM, za stanovanje i komunalne usluge 568,6, te za tekuće održavanje domaćinstva 106,5 KM. Nabavka obuće i odjeće u junu koštala je 135,4 KM, higijena i njega zdravlja 89,8, prevoz 200,2, a obrazovanje i kultura 82,6 KM.

 

S druge strane, najviše prosječne neto plate u junu u RS isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.404, a najniže u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 625 KM.

 

Niske prosječne neto plate u junu 2019. godine primili su radnici u građevinarstvu – 629 KM, zatim zaposleni u ugostiteljstvu – 635, kao i radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima čija je prosječna junska plata iznosila 679 KM.

 

Prosječna isplaćena neto plata u prošlom mjesecu isplaćena u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 691, a u trgovini 692 KM.

 

Navedene prosječne neto plate isplaćene u junu ove godine, pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 33 do 36,6 odsto.

 

– Iz navedenih podataka jasno je u RS potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, a posebno radnicima sa najnižim primanjima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage. U fokusu aktivnosti u 2019. godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS – saopštili su iz Saveza sindikata RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *