Protest ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu

Društvo

Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu počelo je mirno ukupljanje građana sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH.

 

Kako javlja novinar “Nezavisnih” sa lica mjesta, mali je odziv građana ispred ambasade, a prisutan je veliki broj policajaca.

 

Mirno okupljanje organizuju organizacije “Climate Save Bosnia” i “Extincition Rebellion BiH”, a Maida Šabeta, organizator, kaže da je zbog odluke Hrvatske 300.000 građana BiH na udaru.

 

“Mi se okupljamo danas ispred Ambasade Hrvatske da bismo zahtijevali da takva odluka ne bude donesena s obzirom na to da imamo informaciju da druga lokacija nije ni razmatrana i da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu u kontekstu ESPOO konvencije”, rekla je Šabeta.

 

Ismet Hatibović, jedan od građana koji protestuju, ističe kako Hrvatska nije dobronamjeran susjed, te da na to ukazuje niz nerješenih pitanja između Hrvatske i BiH.

 

Ukoliko se Hrvatska ne oglasi do 17. avgusta organizatori najavljuju radikalnije mjere.

 

Na današnjim protestima pojavio se i Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, koji je kazao da po pitanju odlaganja otpada u Trgovskoj gori BiH prvi put ima jedinstven stav.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *