MUP RS dobio dva vozila “Despot”

Društvo

Dva “Despota” isporučena su danas MUP -u RS i promovisana su u Centru za obuku u Zalužanima.

 

“Ovo je višenamjensko vozilo koje će služiti ne samo policiji nego i građanima u slučaja poplava i drugih vremenskih nepogoda, te drugih situacija”, rekao je je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

 

Vlada RS uložila je oko milion maraka u razvoj ovog vozila.

 

Lukač je istakao da je danas potpisan ugovor za još osam vozila, te izrazio nadu da će jedan broj vozila do kraja godine biti u njihovoj specijalnoj antiterorističkoj jedinici.

 

Na pitanje novinara da li se ovo vozilo može povezati sa naoružavanje vojske RS, Lukač je odgovorio da ono jeste oklopno vozilo i služi u zaštiti naših policajaca prilikom intervencije i nema nikakve veze sa bilo kakvim borbenim i ratnim dejstvima.

 

“Ova vozila su u cilju zaštite naših građana, njihove imovine. U cilju elementarnih nepogoda, ali i u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa u borbi protiv potencijalnih terorista koji se eventualno pojave na teritoriji RS”, rekao je Lukač.

 

“Despot” sa svojim pogonom na sva četiri točka pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

 

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

 

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *