Neće biti blokade na Rači

Društvo

Udruženje za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i špediteri odustali su od potpune blokade graničnog prelaza Rača koju su najavili za četvrtak.

 

Kako su najavili, oni će Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine uputiti zahtjev za sastanak u srijedu, 21. avgusta, na kojem žele da razgovaraju o namjerama da izmjeste carinski terminal sa postojeće lokacije.

Blokada GP Rača je najavljena zbog namjere da se carinski terminal izmjesti sa postojeće lokacije, sa čime se prevoznici i špediteri ne slažu.

 

Privredna komora Republike Srpske apelovala je danas da što prije bude riješen problem u vezi sa planiranim izmještanjem carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača, jer blokade za kojima su u znak protesta posegli špediteri već nanose štetu privrednicima.

 

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je da bi se izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača negativno odrazilo na privredu u cijeloj regiji koja gravitira ka tom prelazu.

 

“Informacije koje dobijamo od privrednika sa tog područja govore da bi izmještanje carinskog terminala direktno uticalo na povećanje troškova i vremena koje je neophodno za carinjenje robe jer bi privrednici morali da koriste prelaz udaljen pedesetak kilometara”, istakao je Blagojević.

 

On je podsjetio da je stalni zahtjev Privredne komore da budu smanjene administrativne procedure, navodeći da bi time došlo i do olakšanja, pojednostavljenja i pojeftinjenja poslovanja privrednih subjekata.

 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača zbog čega su špediteri u nekoliko navrata obustavili rad.

 

Špediteri na Rači su najavili da će u četvrtak, 15. avgusta, kamionima blokirati carinski terminal ukoliko UIO BiH ne odustane od izmještanja ovog terminala.

 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da ovo ministarstvo ima puno razumijevanje za probleme sa kojima se prevoznici i špediteri susreću posljednjih dana, ali je apelovao da odustanu od blokada carinskih terminala i graničnih prelaza, jer se na taj način nanosi šteta, kako vlastitom poslovanju, tako i privredi Srpske.

 

Trninić se nada da će rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje u što skorijem roku organizovati sastanak sa svim relevantnim subjektima na kom će se zajednički iznaći rješenje problema u vezi sa najavljenim izmještanjem carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača.

 

On je danas u Banjaluci ragovarao sa predstavnicima Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Srpske i predstavnicima špeditera o nedavnim obustavama rada i blokadama graničnog prelaza Rača, te namjerama UIO da izmjesti carinsku ispostavu sa ove lokacije.

 

Predstavnici udruženja i špediteri upoznali su Trninića sa problemima sa kojima se susreću i zaključeno je da je ova problematika u isključivoj nadležnosti UIO i drugih institucija na nivou BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske prethodno je u dva navrata uputilo dopis UIO s ciljem održavanja sastanka sa svim uključenim subjektima kako bi se navedeni problem pokušao prevazići.

 

U saopštenju se naglašava da je Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske kroz dosadašnje aktivnosti identifikovalo zadržavanja na graničnim prelazima i carinskim terminalima kao jedan od ključnih problema koji otežavaju poslovanje prevoznika i privrede Srpske i smatra da će modernizacija infrastrukture i izgradnja mreže auto-puteva u Srpskoj ostvariti svoj puni smisao tek kada dođe do rješavanja problema uskih grla na graničnim prelazima i carinskim terminalima.

 

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Privredne komore Republike Srpske.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *