Sudijama i tužiocima naknada za smještaj, prevoz i topli obrok

Društvo

Ministarstvo pravde BiH izradilo je Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, kojim se praktično sprovodi odluka Ustavnog suda BiH i sudijama i tužiocima daje naknada za troškove smještaja, odvojen život, topli obrok i prevoz.

 

Ukoliko na kraju budu usvojene ove izmjene koje su u postupku javne rasprave, sudije i tužioci, kao i stručno osoblje, naknade će ostvarivati u skladu sa podzakonskim aktom koji donosi Savjet ministara BiH, a na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

 

“Za provođenje ovog zakona potrebno je izdvojiti 1.187.873 KM na godišnjem nivou, a za procjenu potrebnih dodatnih finansijskih sredstava korištene su odredbe odluka Savjeta ministara BiH kojim je regulisan način i postupak ostvarivanja ovih naknada za zaposlene u institucijama BiH”, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH koji je izradilo Ministarstvo pravde BiH.

 

Pojedinačno, najviše novca bilo bi potrebno za topli obrok, koji bi dnevno iznosio osam KM, a isplaćivao bi se 21 dan u mjesecu u periodu od 11 mjeseci, što bi budžet BiH ukupno koštalo malo više od 763.000 KM. Naknade za odvojen život i troškove smještaja iznosile bi 222.000 KM, a same naknade za prevoz 201.000 KM.

 

U obrazloženju predloženih rješenja Ministarstvo pravde BiH navodi i to da su sudije i tužioci te drugo stručno osoblje počeli još 2016. godine sudskim putem tražiti svoja prava iz radnog odnosa u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

 

“Od tada je iz budžeta BiH isplaćeno više od tri miliona KM na ime naknada. Po podacima iz Pravobranilaštva BiH, u 2016. godini za pet usvojenih tužbenih zahtjeva isplaćeno je 191.009 KM, za 29 usvojenih tužbenih zahtjeva u 2017. godini isplaćeno je 1.934.920 KM, a u 2018. godini za 50 usvojenih tužbenih zahtjeva isplaćeno je 1.067.229 KM”, navodi se u obrazloženju.

 

Na probleme tužbi već godinama upozoravaju razne institucije, između ostalih i Pravobranilaštvo BiH, koje je u svom izvještaju o radu za 2018. godinu navelo da Parlamentarna skupština BiH treba da donese novi zakon o platama i naknadama lica zaposlenih u pravosudnim institucijama kako bi se to pitanje sistemski riješilo, a što je uostalom i obaveza utvrđena odlukama Ustavnog suda BiH.

 

Podsjećanja radi, sudijama i tužiocima po osnovu Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je usvojen 2005. godine, nisu predviđene naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i smještaj, kao što na to imaju pravo zaposleni u institucijama BiH. Zbog ovoga sudije i tužioci u pravosudnim institucijama BiH tužili su BiH i Ustavni sud BiH, koji je na kraju odlučio da i oni imaju pravo na to.

 

Zanimljivo je, a “Nezavisne” su još ranije pisale o tome, da sudije i drugi u pravosudnim institucijama, za razliku od tužilaca Tužilaštva BiH, u ovakvim slučajevima pristaju na nagodbu, dok tužioci neće ni da čuju i ulaze u sudski spor isključivo iz razloga što im pored naknada budu isplaćene i zatezne kamate.

 

Godišnje izdvajanje

 

763.000 KM topli obrok

222.000 KM odvojen život i troškovi smještaja

201.000 KM prevoz

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *