Uvodi se naplata plastičnih kesa u RS

Društvo

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Republici Srpskoj pripremilo je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kojim se uvode naknade za upravljanje posebnim kategorijama otpada.

 

Radi se uglavnom o proizvodima koji se uvoze, a koji poslije upotrebe postaju otpad i za čije zbrinjavanje je potrebno obezbijediti značajna finansijska sredstva.

 

“U svrhu finansiranja sistema upravljanja posebnim kategorijama otpada (plastične kese, baterije, akumulatori, gume, električni i elektronski proizvodi i oprema, ulja i motorna vozila) razrađen je sistem obračuna i plaćanja naknade za opterećivanje životne sredine ovim vrstama otpada”, navode iz resornog ministarstva.

 

Primjera radi, svaki proizvođač plastičnih kesa biće dužan da plati naknadu u iznosu od 0,30 KM po kilogramu, za opterećivanje životne sredine tom vrstom otpada, a predviđena je i obaveza trgovca da na prodajnom mjestu robe ili proizvoda naplaćuje plastične kese.

 

“I ova mjera predstavlja usklađivanje s EU zakonodavstvom u pogledu smanjenja potrošnje laganih plastičnih kesa za nošenje”, preciziraju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

 

Izmjene zakona koji reguliše ovu oblast bi se u formi nacrta trebalo da se nađu na dnevnom redu prve naredne redovne sjednice parlamenta.

 

Takođe, dodatno se definišu dužnosti jedinica lokalne samouprave o upravljanju otpadom, naročito po pitanju razvoja sistema odvojenog sakupljanja otpada, načina sakupljanja svih vrsta otpada, utvrđivanja lokacija za reciklažna dvorišta, zelena ostrva i deponije, uključujući i lokacije za sakupljanje kabastog otpada, pokrivanja troškova čišćenja i sanacije divljih deponija, organizovanja edukativnih kampanja za podizanje svijesti javnosti o ekološki prihvatljivom načinu upravljanja otpadom, kao i organizovanja akcija čišćenja javnih površina.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *