Banjaluka: Na jesen prvih pet malih intervencija u prostoru

Društvo

Tim za male intervencije, uz podršku Gradske uprave, ove godine će na gradskom području realizovati prvih pet projekata tzv. malih intervencija kojim se žele oplemeniti pojedini prostori i uljepšati grad, u okviru višegodišnjeg plana kojim će biti obuhvaćeno više od 150 lokacija širom grada.

 

Prema najavama, prvi projekat planiran je za 28. septembar, kao velika akcija pospremanja grada, u kojoj će moći da učestvuju svi sugrađani.

 

Diana Stupar, član Tima i arhitekta, precizirala je da će, pored toga, ove godine biti uređena tri pasaža u Gospodskoj. Idejna rješenja uređenja biće povjerena mladim banjolučkim umjetnicima, a projekt će biti realizovan u periodu od 7. do 14. oktobra.

 

– U okviru ovogodišnjih intervencije, biće raspisan javni konkurs za treći projekat – tipske gradske česme koje bi trebale biti postavljene na više lokacija. Pored toga, ove godine će biti uređen prostor kod Pravnog fakulteta prema Vrbasu, kako bi naredne godine taj prostor bio pretvoren u Univerzitetski park – kazala je ona i dodala da će peti projekat biti realizovan u okviru nastavka uređenja pješačke zone u centru grada.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić ukazao je da na području cijelog grada postoji niz lokacija koje će biti uređene kroz koncept malih intervencija. On je istakao da je ovaj Tim, koji je formirala Gradska uprava, izradila detaljan elaborat sa nekoliko različitih blokova kao što su saobraćaj, hidro, urbane površine, male forme i zelenilo, koji ukupno obuhvata 150 lokacija u gradu.

 

– Ove intervencije u prostoru građani ne samo da će moći da vide, već i da u njima aktivno učestvuju – kazao je Radojičić.

 

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković je istakao kako je ovakav pristup uređenju prostora u gradu veoma inovativan, posebno jer je akcenat dat na građane i njihovo učešće u uređenju grada.

 

– Za realizaciju svih planiranih projekata na oko 150 lokacija u gradu biće nam potrebno tri do pet godina – rekao je Stanković, pozivajući sve zainteresovane građane, ali i društveno odgovorne kompanije da se priključe ovoj akciji i daju svoj doprinos da Banja Luka bude ljepša i ugodniji za sve njene žitelje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *