U banjalučke srednje škole upisano oko 1.400 đaka

Društvo

I pored silne promocije deficitarnih zanimanja i obećanih subvencija, Građevinska škola neće ove godine imati odjeljenje zidara i armirača betonirca, jer im je stigla samo jedna prijava.

 

Srednje škole na području Banjaluke mahom su popunile planirana odjeljenja prvih razreda, pa će od septembra u klupe sjesti oko 1.400 novih đaka, svršenih osnovaca.

 

Pokazalo se, međutim, da su zanati i dalje veliki problem školama. Porazno je da se u Građevinskoj školi za kombinovano odjeljenje zidar, armirač betonirac prijavio samo jedan đak.

 

– Imali smo prezentacije po osnovnim školama, medijsku promociju u saradnji s resornim ministartsvom, Grad je obećao stipendije za deficitarne smjerove učenicima po 160 maraka, ali opet nismo uspjeli zainteresovati đake za ovaj trogodišnji smjer – govori direktor Ljuban Bajić.

 

Dodaje da je nekim profesorima djelimično smanjena norma, te da po drugim školama nastoje da nadomjeste potrebne časove.

 

Kao predsjednik aktiva direktora srednjih škola, Bajić je naglasio da je slabiji odziv bio za pojedina zanimanja u Poljoprivrednoj i Školi učenika u privredi.

 

Direktor ŠUP Dragoljub Vuković precizira da su od planiranih 7 upisali 5 odjeljenja prvog razreda.

 

– Popunili smo trogodišnja zanimanja, imali smo dovoljno zainteresovanih za elektro struku, međutim u četvorogodišnjoj školi; za tekstilne tehničare i tehničare obrade drveta javio se veoma mali broj učenika, pa nismo u mogućnosti da formiramo ta odjeljenja. Za modelara obuće imamo 14 učenika, ali kako je potrebno minimalno 16 po odjeljenju, tražili smo od ministartsva odobrenje za rad i nadamo se da će nam dozvoliti početak nastave – ističe Vuković.

 

I dok u manjim opštinama interesovanje za Gimnaziju svake godine opada, banjalučka „elitna škola“ i dalje je u vrhu među omladincima.

 

– Upisali smo planiranih 11 odjeljenja sa po 26 učenika, ali u međuvremenu je bilo i nekih ispisivanja tako da će konačan broj đaka biti poznat u petak i biće okačen na oglasnoj tabli – rekli su u Gimnaziji.

 

Dobar trend upisa tradicionalno je nastavljen i u Medicinskoj školi, koja je još u junskom roku primila svih 224 učenika. Osim ljubavi prema ljekarskom pozivu, činjenica je da mnogi đaci žele svjedočanstvo ove škole kako bi se, kao veoma tražen kadar, poslije mogli zaputiti u inostranstvo. Međutim, u školi nisu želeli govoriti na tu temu.

 

– Upisano je 8 odjeljenja po 28 učenika. Ministarstvu smo prenijeli i informaciju da vlada veliko interesovanje i da ima prostora da se poveća broj učenika u postojećim odjeljenjima ili formira novo odjeljenje ako smatraju da je potrebno – rekao je direktor Vladimir Jagodić.

 

Veliko interesovanje zabilježeno je u Elektrotehničkoj školi gdje je upisano 224 učenika. Oni koji su ostali ispod crte još se nadaju mjestu u klupi.

 

– Čuli smo da bi možda mogao biti proširen spisak, pa se nadam da nije sve završeno, ali sam dokumente, naravno, predao i u drugu školu – ispričao nam je jedan maturant.

 

U Tehnološkoj školi upisano je 216 učenika, odnosno osam odjeljenja, za smjerove grafički, kozmetički i ekološki tehničar, frizer, fotograf, te jedno kombinovano odelenje tehničara dizajna enterijera i industrijskih proizvoda i tehničara dizajna grafike.

 

Još traže svoje mjesto

 

Učenici su se u srednje škole mogli upisivati u dva roka – junskom, od 10. do 21. juna, i julskom, od 1. do 12. jula. U školama kažu da će konačan spisak đaka biti poznat tek sredinom idućeg mieseca, jer se pojedini učenici ispisuju i prebacuju dokumente u druge škole, gdje još ima mjesta.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *