Medicinari iz RS zbog duplo većih plata idu u FBiH

Društvo

Osim zemalja Evrope, medicinari iz Srpske odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće.

 

Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike RS poručuju da će to biti sve masovnije, s obzirom na daleko bolje uslove rada u tamošnjim ustanovama.

 

Primjera radi, medicinska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM, dok su ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu 1.700 KM, saopštili su nedavno iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

 

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS kažu da je za očekivati da će sestre iz Srpske u još većem broju prelaziti u FBiH kako zbog duplo veće plate, tako i zbog plaćenog toplog obroka i regresa.

 

– Do sada su sestre i tehničari uglavnom išli iz naših zdravstvenih ustanova u opštinama koje graniče u FBiH, ali se na odlazak spremaju i sestre iz drugih bolnica i domova zdravlja u RS. Naime, pored duplo većih plata, plaćenog toplog obroka i regresa, njima nije teško da putuju i po 50 kilometara, jer im put plaćaju ustanove u koje pređu – kaže za Srpskainfo predsjednik vog sindikata Milenko Granulić.

 

Slična situacija je i sa ljekarima iz RS, čija je plata, u poređenju sa iznosima koje primaju njihove kolege u FBiH, duplo manje.

 

Na primjer, osnovna plata specijalista je oko 1.680, a njihova ukupna primanja kreću se oko 2.000 KM. U KCUS, s druge strane, plata ljekara specijalista je od 3.700 do 4.100 KM, u zavisnosti od broja dežurstava.

 

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS više puta su upozorili da iz domova zdravlja i bolnica u Srpskoj “bijeli mantili” odlaze i u FBiH, gdje im je plata duplo veća.

 

Iz Bolnice „Srbija“ potvrdili su za naš portal da su im dva ljekara otišla da rade u Opštu bolnicu Sarajevo.

 

– U junu ove godine jedan naš pedijatar je otišao da radi u Sloveniju, dok su maju lani, iz privatnih razloga, dva doktora prešla u radni odnos svega nekoliko kilometara dalje, u sarajevsku Opštu bolnicu – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *