Protest u Novom Gradu zbog nuklearnog otpada

Društvo

Zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori danas će u Novom Gradu biti održan protest građana.

 

Iz Skupštine Unsko-sanskog kantona ističu kako je ovo prilika da još jednom, putem mirnih protesta, iskažu svoje nezadovoljstvo te rezolutno protivljenje da se u blizini granice BiH formira odlagalište nuklearnog otpada, prenosi Avaz.

 

– Ovaj problem je aktuelan već 20 godina, nije bilo puno razumijevanja za razgovor i argumente nas kao zainteresovane strane. Ni naši najviši državni organi nisu se dovoljno i pravovremeno bavili ovom problematikom, ali vidjećemo šta će biti nakon najavljenog sastanka međudržavnih delegacija Slovenije i Hrvatske, na kojem će se razgovarati o konačnom rješenju budućeg odlaganja nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” – izjavio je za Avaz predsjednik Skupštine USK Agan Bunić.

 

Ovo je jedan od rijetkih problema oko kojeg se slažu i pozicija i opozicija u BiH.

 

– Jedinstveni smo u stavu da ne želimo nuklearni otpad u svom dvorištu, bez obzira na to kojoj naciji pripadamo, kojem entitetu, lokalnoj zajednici s jedne ili druge strane granice – poručio je Bunić.

 

Inače, svoje prisustvo najavili su ministrica prostornog uređenja RS Srebrenka Golić, premijer USK Mustafa Ružnić, načelnici opština i građana iz lokalnih zajednica na čijem je području Park prirode “Una” te predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

 

Protestno okupljanje počinje u 11 sati na Trgu Mladena Oljače, a protestna šetnja planirana je od 12 do 12:30.

 

Tokom protestne šetnje biće obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-4 te će biti preusmjeren i posebno reguliran.

 

Podsjetimo, Trgovska gora nalazi se u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *