Prošle godine 33 postupka protiv sudija i tužilaca u BiH

Društvo

Kancelarija disciplinskog tužioca je tokom 2018. godine pokrenula 33 disciplinska postupka protiv sudija i tužilaca u BiH, što predstavlja najveći broj postupaka pokrenutih u jednoj godini.

 

U četiri slučaja disciplinski tužilac je tražio mjeru “razrješenje s dužnosti”.

 

– Najviše postupaka pokrenuto je protiv sudija (21). Protiv tužilaca pokrenuto je 6 postupaka. Takođe su pokrenuti i postupci protiv predsjednika sudova (dvojice predsjednika opštinskog suda i jednog predsjednika osnovnog suda), protiv jednog glavnog tužioca kantonalnog tužilaštva, te dva stručna suradnika opštinskih sudova – kaže se u Izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2018. godinu, ne navodeći imena.

 

Najviše disciplinskih postupaka protiv sudija pokrenuto je zbog prekršaja propisanog člankom 56. tačka 8. Zakona o VSTS, a to je „nemar ili nepažnja u obavljanju službenih dužnosti“. Isti prekršaj bio je dominantan i kod postupaka pokrenuti protiv tužilaca.

 

Tokom 2018. godine okončano je 30 disciplinskih postupaka pokrenutih od 2016. do 2018.

 

– U 27 postupaka utvrđena je disciplinska odgovornost, u jednom postupku odbijena je tužba, a dva postupka obustavljena su zbog ostavke jednog sudije osnovnog suda i prestanka mandata jednom dodatnom sudiji osnovnog suda. Ostavka je data tokom pokrenutog discipliskog postupka. Disciplinska odgovornost utvrđena je za 27 nosilaca pravosudne funkcije. Mjere su izrečene dvojici predsjednika opšinskih sudova, 20 sudija, 4 tužioca i jednom stručnom suradniku opštinskog suda – navodi se u Izvještaju VSTS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *