Nestalo novca za istragu u “Aluminiju”

Društvo

Svi odgovorni u BiH pozivaju se na rad pravne države, ali kad dođe red na nju, uvijek nešto zapne. Tako je Finansijskoj policiji FBiH ponestalo sredstava za nadzor poslovanja u ugašenom “Aluminiju” d.d. Mostar.

 

Paradoksalno zvuči da je na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH data saglasnost Finansijskoj policiji FBiH, s ciljem nesmetanog završetka vanrednih aktivnosti u obavljanju nadzora nad poslovanjem mostarskog “Aluminija”, da na ime nedostatnih sredstava za troškove bude dodijeljeno 10 hiljada KM iz sredstava Tekuće rezerve za 2019. godinu.

 

Navodi se i kako je Vlada prihvatila informaciju Finansijske policije o nedostatku sredstava u njenom budžetu za realizaciju izvanrednog zahtjeva Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar za nadzor nad poslovanjem “Aluminija” d.d. Mostar.

 

Od Finansijske policije traži se da prikupi podatke, obavještenja i dokumentaciju koja upućuje na moguća krivična dijela koja su imala uticaj na poslovni rezultati, a na kraju dovela do obustave proizvodnje nekad najbogatije hercegovačke kompanije.

 

Finansijska policija je 7. avgusta krenula u nadzor “Aluminija”, to su deklarativno tražili i brojni političari, ali prepreka je izgleda nedostatak sredstava.

 

Podsjećanja radi, 10. jula “Aluminiju” je isključena struja, a dva mjeseca kasnije oko 500 radnika proglašeno je tehnološkim viškom. Političke igre i igrice i dalje navlače oblake nad južnim mostarskim predgrađima, piše Klix.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *