Banjaluka: Novih 450 mjesta u vrtićima

Društvo

Izgradnjom dva nova i proširenjem kapaciteta dva vrtića u dogledno vrijeme biće stvoreni uslovi za prijem još 450 mališana u predškolske ustanove u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rečeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka.

 

Tokom rasprave o godišnjem programu Centra, istaknuto je da je u javnim vrtićima, koji djeluju u sastavu ove ustanove, trenutno smješteno oko 2.200 djece, a da se na listi čekanja nalazi između 1.500 i 2.000 mališana.

 

Veoma smo zadovoljni dinamikom proširenja vrtićkih kapaciteta u gradu i nadamo se da će se takva politika nastaviti i u narednom periodu – izjavila je Jelena Kutrinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

 

Ona je naglasila da svake godine imaju sve veći broj zahtjeva za prijem djece sa poteškoćama, te da su, iz tog razloga, tražili sredstva za za angažman još jednog logopeda, koji će raditi sa tom djecom.

 

Ona je dodala da je ove godine konkurs za pohađanje programa pred polazak u školu za 2020/21. godinu objavljen već u oktobru i podsjetila sve roditelje koji su zainteresovani za ovaj program, da djecu moraju prijaviti do 31. oktobra 2019. godine.

 

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ukazao je da je potrebno da se dostavi jasna informacija o tome u kojim mjesnim zajednicama postoji potreba za izgradnjom novih vrtića.

 

Prilikom upisa, potrebno je da roditelji navedu i iz kojeg kraja grada dolaze odnosno iz koje mjesne zajednice, a ne samo koji se vrtić preferira. To je ključno za izradu projekcije o tome gdje graditi nove vrtiće – naglasio je Talić.

 

On je podsjetio da je trenutno u toku adaptacija dva vrtića te izgradnja dva nova, čime će se riješiti smještaj za jedan dio djece sa liste čekanja, ali i istakao da se taj posao mora nastaviti dalje u kontinuitetu.

 

Pored toga, gradski parlament danas je usvojio i informaciju o bezbjednosti saobraćaja u gradu. Predsjednik Talić prenio je da su diskusije odbornika većinom bile usmjerene na preventivno djelovanje pogotovo kada su u pitanju saobraćajnice u blizini škola.

 

Skupština grada je danas usvojila i niz prijedloga o izmjenama regulacionih planova, zatim odluka iz imovinsko-pravne oblasti, te dala saglasnost na zaključivanje ugovora o kupovini zemljišta radi izgradnje saobraćajnice Delibašino selo – Priječani, te za rekonstrukciju Šargovačke ulice.

 

Od danas, novi odbornik u Skupštini grada je Ljilja Petrović Zečić. Ona je u odborničkim klupama zamijenila Nevenu Todorović koja je nedavno imenovana za direktora Doma zdravlja.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *