Počela kampanja “Čitajmo zajedno”

Društvo

Kako bi podstaklo kulturu čitanja i unaprijedilo oblast izdavaštva, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i ove godine provodi kampanju pod nazivom “Čitajmo zajedno”.

 

Ministar Natalija Trivić posjetila je knjižaru Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Banjaluci i pozvala je sve građane da se više okrenu knjizi, da se podsjete na njene blagodeti i ljepotu čitanja te na važnost afirmacije domaćih autora i cjelokupne izdavačke djelatnosti.

 

– Knjige prikupljene u ovogodišnjoj kampanji biće poklonjene novoformiranoj biblioteci u Stanarima, dok će za Udruženje “4 plus” biti nabavljene lektire i dječje knjige kako bi se i na taj način olakšalo roditeljima – rekla je Trivićeva.

 

Istakla je važnost učešća svakog građanina u ovoj kampanji, jer svako ko kupi za sebe određeni naslov odabranih edicija Zavoda za udžbenike ujedno je kupio taj naslov i za još nekog.

 

Ovom akcijom, istakla je Trivićeva, želimo podstaći građane na čitanje, učiniti dostupnim savremenu produkciju građanima u manjim opštinama i afirmisati autore odnosno njihov stvaralači rad, kao i važnost svih biblioteka u Republici Srpskoj te doprinijeti da budu snabdjevene većim brojem knjiga.

 

Napomenula je da je i ova akcija ujedno vid našeg angažovanja za očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, podrškom domaćim autorima koji pišu na srpskom jeziku i ćirilici.

 

Kampanja “Čitajmo zajedno” pokrenuta je 2017. godine i predviđa da za svaku uloženu marku građana u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda za udžbenike, Ministarstvo se obavezuje da će uložiti isto toliko u njihov otkup i tako ove knjige učiniti dostupnim građanima tamo gdje je najpotrebnije.

 

Kampanja počinje 23. oktobra i trajaće do kraja oktobra, mjeseca knjige.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *