Kuštrinović: Zima će biti duga, ali blaga

Društvo

Dok uživamo u, kako meteorolozi prognoziraju, posljednjim danima zlatne, tople jeseni, mnoge kopka pitanje: Kakva nas zima čeka nakon raskošnog miholjskog ljeta.

 

Banjalučki meteorolog – veteran Nebojša Kuštrinović kaže da nema razoga za brigu. Zima će, najvjerovatnije, biti duga ali blaga. I to ne kaže samo popularni Kuštro, nego i Evropski centar za srednjoročne i dugoročne vremenske prognoze.

 

– Oni predviđaju da će zima na Balkanu biti toplija od prosjeka, a padavine će biti u granicama prosjeka. Dakle, dosta blaga zima, a snijega će biti nešto više samo na planinama – kaže Nebojša Kuštrinović.

 

Sve ovo se, nažalost, uklapa u trend globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Nestaju dobra stara četiri godišnja doba, sve će se u budućnosti svoditi na dva perioda: hladni i topli.

 

Pošto je Kuštro pobornik narodne meteorologije, podsjeća i na poslovicu: “Što se lišće duže održi, to se zima više produži.” Lišće je ove jeseni dugo šuštalo, pa će i zima biti dosta duga, ali i prilično blaga.

 

Ali, još ništa nije sigurno! Valja sačekati Svetog Luku, koji nam dolazi za četiri dana, 31. oktobra.

 

– Na taj dan, po tradiciji, čobani puštaju ovnove na ovce i prate šta se događa, pa iz toga isčitavaju kakva će biti zima – kaže Kuštro, pa objašnjava: Ako ovce “ne daju na sebe”, zima će biti oštra i hladna, ako lako pristaju na ljubav, to je dobar znak, jer predskazuje blagu zimu.

 

– Eto, malo erotike iz životinjskog carstva nije na odmet ni u meteorologiji – kaže šeretski banjalučki meteorolog.

 

Objašnjava, međutim, da ovo nisu nikakve bapske priče, nego dokaz da životinje nepogrešivo slijede svoj prirodni instikt.

 

– Ako ovce slute da će zima biti oštra i teška, odbijaju da se pare, kako se ne bi ne bi jagnjile po velikoj hladnoći, koju jaganjci ne mogu da prežive. Jednostavno, materinski instinkt – kaže Kuštro.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *