Od 14. decembra novi pravilnik o unošenju voća u Evropsku uniju

Društvo

Novi pravilnik o voću koje putnici smiju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra kada evropski propis stupi na snagu na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje se često nose na put.

 

Kako su potvrdili u Evropskom tijelu za bezbjednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive dijelove biljaka) koje putnici iz Srbije budu željeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Hrvatsku na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste ponijeli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

 

– Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi – potvrđeno je iz Evropskog tijela za bezbjednost hrane (EFSA) za Blic Biznis.

 

Stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao dio direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primijenjuje u zavisnosti od procjene.

 

Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

 

– Izbor štetočina zasnovan je na procjeni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir vjerovatnoću širenja, uspostavljanja i posljedice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra- navode u EFSA.

 

Nova pravila, kako navode imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovinu, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promjena na zdravlje usjeva i šuma. Od novih pravila će, kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici.

 

U oktobru 2016. godine Evropski parlament i Savjet usvojili su Uredbu o zaštitnim mjerama protiv biljnih štetočina. Ta uredba je iste godine u decembru stupila na snagu, ali njena potpuna primjena počinje u decembru ove godine.

 

Na “crnoj listi” mlijeko i meso

 

Unos hrane i pića je regulisan od strane svake zemlje posebno ali i od strane vazduhoplovnih organizacija pa tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podliježe kako zdravstvenim i carinskim propisima tako isto i avio propisima.

 

Kako je Blic ranije pisao, ono što je do sada bilo poznato jeste da se po zakonima Evropske unije, mlijeko i meso ne smijeju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice. I u Crnoj Gori važe slična pravila.

 

Prema zvaničnim propisima, u Grčku, recimo, nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, dok je dozvoljeno sa sobom ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

 

(Blic Biznis)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *