Za projekte u Banjaluci u idućoj godini planirano 30,5 miliona KM

Društvo

U velike projekte u Banjaluci iduće godine biće uloženo 30,5 miliona KM – za nove puteve, vodovode, mostove, predviđeno je Nacrtom gradskog budžeta za 2020, koji će Skupština grada razmatrati 5. novembra.

 

Realizacijom niza ovih projekata, predviđenih Strategijom razvoja Banjaluke i planom kapitalnih investicija, biće nastavljen višegodišnji trend značajnih budžetskih ulaganja u novu gradsku infrastrukturu.

 

Budžetski okvir za narednu godinu projektovan je na 146,6 miliona KM.

 

U Odjeljenju za finansije ističu da se očekuje rast ukupnih prihoda od 4,2 odsto, te povećanje poreskih prihoda za više od 6,2 odsto.

 

Navode da će, između ostalog, za socijalna davanja biti izdvojeno 15,7 miliona KM, odnosno 6,7 odsto više u odnosu na ovu godinu.

 

U Odjeljenju dodaju da se povećanje najvećim dijelom odnosi na Centar za socijalni rad, u okviru kojeg su planirana sredstva za doznake pojedincima u iznosu od 13,1 miliona KM, što je za 7,8 odsto više u odnosu na prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

 

“Kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu doznake pojedincima su planirane u iznosu od 720.000 KM, a za stipendiranje učenika i studenata predviđen je 1,5 milion KM”, navode iz Odjeljenja za finansije.

 

Za grantove su planirana 8,2 miliona KM, za milion KM više u odnosu na tekuću godinu, a od tog iznosa, između ostalog, sa 600.000 KM biće finansirani besplatni zdravstveni preventivni pregledi stanovništva.

 

U oblasti privrede, predviđeno je finansiranje daljeg razvoja i proširenje kapaciteta Poslovne zone “Ramići”, u šta će biti uloženo 770.000 KM.

 

Za subvencije za zapošljavanje biće izdvojeno 950.000 KM, podsticaje poljoprivrednicima 1,15 miliona KM, te 140.000 KM za opremanje kabineta za praksu srednjoškolaca

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *