U planu modernizacija usluge parkiranja u Banjaluci

Društvo

U užem centru Banjaluke bi iduće godine trebalo biti uvedeno elektronsko praćenje zauzetosti javnih parkinga, a podaci bi trebali biti dostupni na internetu, ali i putem mobilne aplikacije.

 

Iz Grada poručuju da je cilj da se unaprijedi usluga parkiranja u gradu, te da se olakša protok saobraćaja.

 

Kako najavljuju, do kraja godine bi trebale biti raspisane dvije javne nabavke, koje bi trebale da modernizuju usluge parkiranja u gradu.

 

– Idemo u nekoliko pravaca. Tu je prije svega sistem naplate koji treba modrenizovati i unaprijediti prvo u već postojećem dijelu kod naplate putem automata i mobilnih telefona, a zatim da se omogući i plaćanje karticom – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

Drugi pravac bi se odnosio na elektronsko praćenje zauzetosti javnih parkinga.

 

– Želimo da se barem u užem gradskom jezgru krene s postavljanjem senzora za praćenje zauzetosti parkinga, što bi se vezalo s aplikacijama putem veba i mobilnog telefona tako da građani koji traže parking mjesto u užem centru grada imaju indikaciju gdje su slobodna mjesta – naveo je on.

 

Objasnio je da slični sistemi postoje u pojedinim tržnim centrima u gradu, ali da bi u Banjaluci trebala biti dostupna naprednija verzija te tehnologije.

 

– Prva stepenica je obilježavanje samih parkinga, druga je prikaz slobodnih mjesta na parkinzima, a treće softverska podrška koja će biti dostupna na vebu ili putem mobilne aplikacije i koja bi trebala biti dostupna vozačima – izjavio je on.

 

Pošto realizacija ovih projekata mora ići preko tendera, koji su nepredvidivi, Radojičić je rekao da je teško tačno reći kada bi realizacija mogla početi.

 

– Pod optimalnim okolnostima, naš cilj je da do kraja godine izaberemo izvođače radova kako bi dogodine mogli ići u implementaciju – kazao je Radojičić.

 

Pod naplatom se trenutno nalazi 4.826 parking mjesta, od čega se u takozvanoj nultoj zoni u najužem jezgru nalazi 244 parking mjesta, a u prvoj zoni više od 700. Bilo koja od ovih lokacija dolazi u obzir kada je u pitanju uvođenje elektronskog praćenja zauzetosti javnih parkinga.

 

Građani poručuju da pored planirane modernizacije u užem centru grada nedostaju parking mjesta, te da treba obezbijediti dodatna.

 

– Bilo je najava da će se graditi podzemne parking garaže i to bi, uz upotrebu modernih tehnologija, koje će pokazivati gdje ima slobodnih mesta, bilo pravo rješenje za hroničan nedostatak parking mjesta u centru grada – ocijenila je Biljana Đ.

 

Jedan od strateških ciljeva aktuelne administacije je razvoj koncepta „pametnog“ grada, koji omogućava bolje i efikasnije pružanje usluga građanima uz moderan pristup i primjenu savremenih tehnologija.

 

S tim ciljem nedavno je predstavljena dodatna usluga u viber aplikaciji Grada Banjaluka pod nazivom „čet bot“. Uz pomoć ove aplikacije, građani putem nekoliko klikova na jednostavan i efikasan način mogu doći do potrebnih informacija o svim servisima i uslugama Gradske uprave.

 

U najavi i elektronska građevinska dozvola

 

Pored modernizacije sistema parkiranja, u Banjaluci bi od 1. januara iduće godine trebao startovati i pilot projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole.

 

Projekat vodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u saradnji s republičkim organima i jedinicama lokalne samouprave, uz tehničku pomoć Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice Grupacije Svetske banke, pruženu kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LAJF, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

– Naš prijedlog je da građani i dalje mogu da podnesu zahtjeve, kao što su to i do sada radili, putem jednošalterskog sistema, ali i da se onima koji to žele omogući da elektronskim putem dobiju dozvole – objasnio je Radojičić.

 

Dodao je da, prije nego što ovaj sistem zaživi, treba riješiti određena pitanja.

 

– Prvo je pitanje elektronskih dokumenata i elektronskog potpisa, jer u ovom momentu dokumenat koji je samo skeniran i poslat elektronskim putem od administacije nije priznat kao validan. Da bi se to riješilo, moraju se napraviti pretpostavke koje se tiču zakonskih i podzakonskih akata – zaključio je Radojičić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *