Šeik dijelio skupe poklone u Derventi

Društvo

Četvorodnevna, privatna, posjeta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali i, između ostalog, posrećila se najmlađim i najstarijim žiteljima grada na Ukrini.

 

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocjenosti, završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Talib bin Sakr al Kašimija, a osim srećne dječice, koja se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka.

 

Međutim, prvobitno je kao grom iz vedra neba gradom odjeknula glasina da bi se u šeikovim rukama uskoro mogao naći posavski “Biser”. Jedini hotel u centru Dervente, gdje se uvaženi gost iz Katara smjestio sa saradnicima, ličnim kuvarom i obezbjeđenjem. Tu spekulaciju, za Novosti, otklanjaju nam Mile i Branislav Nović, otac i sin, vlasnici hotela, koji su i ugostili šeika.

 

– Tačno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni pomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cijenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa – kaže Mile Nović.

 

Mlađi Nović pojašnjava da je riječ o uzvratnoj posjeti šeika kojeg je on pre više mjeseci slučajno upoznao. Posjeta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

 

– Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem, razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja koji su ga upoznali – priča Branislav.

 

– Svako dijete koje je sreo cijelivao je u glavu, a korisnike Staračkog doma “Lug” ljubio u ruku i, takođe, novčano častio.

 

U toj ustanovi kažu da nisu mogli ni sanjati da će ih “neko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik. Naravno, darovano je i osoblje “Bisera”, domaće obezbjeđenje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

 

– Na moje riječi da se mi osjećamo neugodno zbog svih tih darova, šeik je uzvratio da je za njega “grijeh propustiti priliku da, ako već može, nekoga usreći – objašnjava, za Novosti, tu velikodušnost Branislav.

 

Saznajemo, ipak, nije išlo sve tako bajno. Naš izvor nam govori da su se neki ovdašnji zvaničnici prvobitno pojavili u sportskoj i lovačkoj odjeći. Tek kada su im djeca putem interneta provjerila da je šeik Talib član porodice Al Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, sa mnogobrojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se “kravatirani i obučeni kao cvjetovi”.

 

Šeik Talib je prisustvovao kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno sa čelnim čovekom opštine, Miloradom Simićem, koji je iznenada prispjelom gostu poželio dobrodošlicu.

 

Šeik je uzvratio da je očaran ljudima i gradom sa izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prestonica kao što su Beograd, Zagreb i Sarajevo.

 

– Nadam se da ćemo u ovaj prelepi grad dovesti arapske investitore i turiste u cilju njegovog daljeg razvoja – rekao je šeik nakon posjete “Mreži Netvork”, austrijskoj firmi u Derventi gdje je rađen sat u Meki u Saudijskoj Arabiji, zvanično najveći sat na svijetu.

 

– Zahvaljujući jednom prijatelju udesićemo i vožnju avionom iznad srpske prestonice, a šeik će posjetiti i ambasadora svoje zemlje kao i prijatelja, investitora “Beograda na vodi” – kazuje Branislav Nović, dio beogradskog programa šeikove posjete.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *